Marijuana și etnobotanicele sunt principalele droguri consumate în Caraș-Severin și cele care au generat cele mai multe dintre urgențele medicale consemnate în urma consumului, relevă un raport întocmit de Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Caraş-Severin.

 

Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog (CPECA) colectează, lunar, de la spitalele din județ date referitoare la urgenţele medicale generate de consumul de substanţe psihoactive, precum și date privind admiterea la tratament psihiatric ca urmare a consumului de droguri. Potrivit unui raport semnat de coordonatorul Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Caraş-Severin, comisarul-şef de poliţie Aurelian Vieru, de la începutul acestui an până în prezent au fost colectate de la Spitalul Județean de Urgență Reșița 21 de fișe de urgențe medicale și patru fișe de admitere la tratament la secția Psihiatrie. Doi dintre consumatorii de stupefiante care au ajuns la Unitatea de Primiri Urgențe au fost minori, băieți în vârstă de 16, respectiv 17 ani, care fumaseră marijuana și hașiș. Cele mai consumate droguri de către cei care au ajuns să aibă nevoie de servicii medicale de specialitate au fost marijuana și etnobotanice, acestea fiind, de altfel, și cele mai consumate droguri de către cei care au intrat în programul de asistență al CPECA, urmate de ecstasy, LSD, amfetamine și cocaină, conform resita.ro

 

În total, 30 de persoane – tineri cu vârste până în 35 de ani – au ajuns, de la începutul acestui an, la Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog pentru servicii de consiliere în urma consumului de substanțe psihoactive. 13 dintre aceștia, toți cu antecedente penale, au fost incluși în program de asistenţă în urma unor solicitări venite din partea structurilor DIICOT zonale, cinci dintre ei aflându-se în arest preventiv la momentul respectiv. Șapte dintre beneficiari au ajuns la CPECA prin serviciile de asistență socială și cinci prin serviciul Probațiune. De asemenea, cinci consumatori s-au adresat personal CPECA pentru a fi admiși în programul de asistență.

Potrivit datelor centralizate de CPECA Caraș-Severin, majoritatea celor care au ajuns la centru pentru asistență sunt bărbați – 25. În ceea ce privește ocupația, la momentul admiterii în asistență, 16 erau elevi, nouă erau angajați și cinci erau fără ocupație. Dintre cei 30 de beneficiari avuți în programul de asistență în anul 2022, 20 au fost în situația de policonsum – adică au avut ca drog principal de consum marijuana sau etnobotanice și au mai consumat și ecstasy, LSD, amfetamine sau cocaină. Potrivit raportului CPECA, 20 au declarat că au încercat cel puțin o dată să consume cocaină sau esctasy.

 

Specialiștii CPECA Caraș-Severin au realizat și o analiză a profilului consumatorului de droguri care beneficiază de asistență din partea centrului, în urma căreia a reieșit următorul portret-robot: Beneficiarul centrului nostru în anul 2022 este bărbat, adult, cu vârstă între 18-35 de ani, deci vorbim de tânărul adult. Are cel mult studii liceale, este fără loc de muncă, trimis de către DIICOT. Este cercetat în prezent pentru infracțiuni la regimul drogurilor sau are impusă de instanță obligații și măsuri de supraveghere. Consumă cu preponderență marijuana, urmat de etnobotanice, dar și cocaină, deci putem vorbi de policonsum, locuiește cu familia sau singur, nu este căsătorit și nu are probleme psihiatrice.

Sursa: Realitatea de Caras-Severin

Articolul precedentCîmpeanu, despre wc-urile din curtea şcolilor: O problemă exagerată
Articolul următorBAC2022 Caraş-Severin: rata de promovare înainte de contestaţii este de 39%