Consiliului Local și-a dat acordul în unanimitate pentru ca Primăria Reșița să își exercite dreptul de preempțiune în vederea achiziționării a două obiective scoase la vânzare, obiective ce aparțin patrimoniului UCMR: Vila Veche și Vila Roșie.
Istoria celor două clădiri declarate monument istoric se împletește fărcând parte din vastul patrimoniu industrial al orașului. Acestea vor fi reabilitate și introduse în circuitul public,  împreună cu Parcul din zona Deaul Golului. 
 
 VILA VECHE
În Vila Veche, monument de arhitectură, construită în perioada 1893-1894, a locuit în ultima perioadă a vieții sale Corneliu Diaconovici, marele enciclopedist al culturii românești, autorul primei enciclopedii românești. Carol al II-lea, aflat în vizită în Banatul de Munte, a locuit și el la Vila Veche.
 
 VILA ROȘIE
Vila roşie a fost proiectată de către renumitul arhitect Duiliu Marcu în anul 1928, ca locuință pentru directorul superior al UDR. A fost cunoscută în epocă drept vila direcțiunii UDR. Duiliu Marcu a mai proiectat în aceeași perioadă și primele clădiri ale Politehnicii din Timișoara (după 1920) și cinematograful Capitol, ambele finisate tot cu cărămidă roșie.

Sursa: Realitatea de Caras-Severin

Articolul precedentVreme rece și ploioasă în vestul țării
Articolul următorPredicţii BBC pentru Eurovision 2023 – România nu va trece de semifinală. Franţa şi Suedia, potenţial câştigătoare