Comitetul Ministerial pentru Situaţii de Urgenţă (CMSU) s-a reunit, luni, la sediul Ministerului Apelor și Pădurilor  în urma prelungirii codului galben.

Ministrul Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș, a dispus convocarea Comitetului Ministerial pentru Situaţii de Urgenţă pentru stabilirea măsurilor de intervenție în cazul în care apar situații deosebite în urma producerii fenomenelor meteorologice prognozate de specilaiști în perioada următoare.

Avertizarea este valabilă până miercuri, 1 august, pentru râurile Moravița, Pogăniș, Bârzava, Timiș, Bistra și Voislova.

Secretarul de stat pentru Ape, Adriana Petcu, a condus lucrările ședintei CMSU, iar la ședință au participat directorii din cadrul MAP, precum și reprezentanți ai  Administraţiei Naţionale Apele Române(ANAR), ai Institutului Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor(INHGA), ai Administrației Naționale de Meteorologie(ANM), ai RNP Romsilva, ai IGSU, Hidroelectrica și ai ANIF.

În cadrul acestei ședințe s-au analizat situația și prognoza hidrometeorologică actuale, inclusiv avertizările meteorologice și hidrometeorologice emise pentru perioada următoare. Astfel, informațiile prezentate de specialiști cu atribuții în domeniu, arată că vor continua să cadă cantități importante de precipitații pe areale extinse, iar zonele cele mai expuse acestor fenomene sunt Nordul și Estul Moldovei, zona de curbură a Carpaților Orientali și Sud-Vestul țării.

ANAR va continua să monitorizeze debitele și nivelurile cursurilor de apă și a efectuat pregoliri ale lacurilor de acumulare, în principal în zona administrațiilor bazinale de apă Prut, Siret, Ialomița-Buzău și Olt. Totodată, specialiștii ANAR analizează permanent volumele disponibile în lacurile de acumulare situate în celelalte bazine hidrografice.

ANAR va continua programul de pregolire a lacurilor de acumulare din zonele unde sunt prognozate fenomene hidrometeorologice periculoase, pentru a asigura volumele necesare atenuării unor eventuale viituri, în conformitate cu programele de exploatare”, a subliniat secretarul de stat pentru Ape, Adriana Petcu.

Articolul precedentUn turist din Constanța căutat cu stăruință de autorități pe Muntele Mic VIDEO
Articolul următorAccident cu români pe A4, în Austria