Este cod roșu de ploi abundente, miercuri seara, în județul Caraș-Severin.Ministerul Afacerilor Interne (MAI) anunță că sunt mobilizați pentru a interveni peste 3.300 de pompieri în toate zonele afectate și s-a impus asigurarea rezervei de personal.
De asemenea, mai arată MAI, s-a dispus asigurarea rezervei de personal, pentru a putea fi suplimentate efectivele de intervenție în cazul producerii unor situații de urgență, iar în zonele vizate sunt monitorizate permanent cursurile de apă, pentru a stabili dacă nivelul debitelor acestora poate produce inundații.
Pompierii au intervenit, miercuri seara, în localitatea Borlova, din județul Caraș Severin, unde viitura a înconjurat o casă în care se aflau o femeie și doi minori. Persoanele au fost evacuate preventiv prin improvizarea unui podeț, iar aceștia sunt în afara oricărui pericol, fiind cazați la niște rude din sat.
„Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor a emis o avertizare hidrologică pentru fenomene imediate cod roșu, cu precizarea că se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundaţii locale și creşteri importante de debite și niveluri cu posibile depăşiri ale cotelor de pericol pe râurile mici din bazinele hidrografice: afluenții Timișului aferenți sectorului aval S.H. Sadova – amonte confluență cu râul Bistra, afluenții de stânga ai Bistrei – aval S.H. Voislova Bucova, Pogăniș – bazin superior amonte S.H. Brebu, Tău – bazin superior amonte S.H. Soceni, judeţul Caraș-Severin”, arată MAI în comunicatul citat.
Fenomenele hidrologice periculoase se pot produce până în jurul orei 24, cu probabilitate și intensitate mai mare pe unele râuri mici din bazinele hidrografice Goleț – bazin superior, Timiș – afluenții mici de dreapta aferenți sectorului S.H. Caransebeș și Bistra Mărului – afluenții aferenți sectorului aval acumularea Poiana Mărului.
În Slatina Timiș sunt afectate de inundații peste 40 de gospodării (în primcipal curți). Intervin 20 de pompieri militari cu 4 motopompe transportabile și patru autospeciale.
Prefectul judeţului Caraş-Severin, Matei Lupu, a convocat în şedinţă Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, pentru a stabili măsurile pe care membrii acestuia trebuia să le ia pentru limitarea efectelor unor eventuale evenimente provocate de fenomenele prognozate. Instituţia Prefectului – Judeţul Caraş-Severin a informat în acest sens toate primăriile din judeţ, care vor asigura permanenţa la sediu pe întreaga perioadă de valabilitate a avertizărilor emise.
Instituţiile cu atribuţii în gestionarea situaţiilor de urgenţă apărute în urma inundaţiilor, vijeliilor şi descărcărilor electrice (Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Semenic” al judeţului Caraş-Severin, Inspectoratul de Poliţie Judeţean de Poliţie Caraş-Severin, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean „Gl.bg Vasile Zorzor” Caraş-Severin, Sistemul de Gospodărire a Apelor Caraş-Severin, secţiile Drumurilor Naţionale Caransebeş şi Orşova, Direcţia Silvică Caraş-Severin, Serviciul Judeţean de Ambulanţă Caraş-Severin, operatorul de energie electrică) au dat asigurări că sunt pregătite cu personal, materiale şi utilaje în eventualitatea unor intervenţii.
Pentru evitarea producerii unor situații de urgență care pot afecta viața și bunurile, recomandăm cetățenilor ca pe timpul intensificării vântului și căderilor de grindină, să se adăpostească în locuințe sau alte spații care le asigură protecția și să deconecteze aparatura casnică.
De asemenea, pentru limitarea posibilelor pagube generate de vântul puternic, parcarea autoturismelor se va realiza în zone ferite, la distanță față de copaci sau stâlpi de electricitate.
Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și App Store sau accesând linkul https://fiipregatit.ro/.
imagini ISU Semenic