La începutul fiecărui an, pe 01 ianuarie, avem cinstea de a îl sărbători pe Sfântul Vasile cel Mare, un sfânt extrem de îndrăgit pe meleagurile noastre și unul dintre cei trei arhiepiscopi importanți ai Bisericii Ortodoxe Răsăritene. Acesta mai este pomenit și în ziua de 30 ianuarie cu ocazia Sărbătorii Sfinților 3 Ierarhi (Sfântul Vasile cel Mare, Sfântul Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur), dar ziua de 1 ianuarie îi este dedicată în întregime Sfântului Vasile cel Mare și cinstită ca atare.

Superstiții și obiceiuri în ziua Sfântului Vasile

Dacă dai de pomană și faci fapte bune în această zi, Sfântul Vasile își va întoarce fața către tine și vei avea noroc. 

Dacă prima persoană care intră în casă în ziua de Sf Vasile este bărbat, vei avea un an cu noroc. 

Se zice că este bine să bei mult vin de Sfântul Vasile, pentru că vei avea sânge în obraz tot timpul anului. 

Dacă în ziua de Sfântul Vasile ninge, anul ce urmează va fi unul îmbelşugat, iar dacă este senin şi geros, oamenii vor fi sănătoşi pe parcursul anului.

În ziua de Sfântului Vasile cel Mare e bine să verşi vin pe masă, să spargi un pahar alb, să răstorni cutia de chibrituri sau să dai de pomană unui om sărac, ca să ai noroc tot anul. 

Se spune că Sfântul Vasile s-ar fi rugat la Dumnezeu să îi dea o zi, astfel că i s-a dat prima zi din an. Fericit, Sfântul Vasile a legat o crenguţă de busuioc la toarta unui clopoţel şi i-a urat lui Dumnezeu lucruri bune. De aceea există obiceiul de a ura de 1 ianuarie.

Sursa: Realitatea de Alba

Articolul precedentPASTILA PENTRU SUFLET
Articolul următorPASTILA PENTRU SUFLET