Povestea librăriei Sabin Opreanu, singura din Băile Herculane, pe care proprietarul este nevoit să o închidă din cauza problemelor financiare a determinat Asociaţia Locus să lanseze o campanie de strângere de fonduri necesare achitării facturilor restante către edituri, conform radioresita.ro
Împreună Salvăm Librăria Sabin Opreanu – este sloganul campaniei iniţiată în mediul online, iar doritorii pot dona sume cuprinse între 20 şi o mie de lei, ne-a declarat, Oana Chirilă, preşedinta Asociaţiei Locus.
”Noi am mai colaborat în trecut cu o librăria și o cunoșteam foarte bine pe doamna Opreanu. Ne-a ajutat și pe noi de foarte multe ori cu cărți, povești și așa mai departe. A participat chiar și într-un proiect al nostru, anul trecut prin care practic invităm comunitatea să spună de ce important patrimoniu, este un membru activ al comunității din Herculane. Și ne-am tristat și cumva, și șocat vestea asta cu închiderea librăriei, fiindcă nu știam situația reală, adică nu știam cât de greu este și nu știam chiar toate problemele din spate.
Important este ca vocea lor să se facă auzită și este important, practic, să ajutăm un astfel de loc în spațiul cultural să fie menținut în viață, fiindcă, în fond, este singura librărie din Băile Herculane, librărie care a avut aproape 50 de ani de activitate. Foarte mulți oameni au intrat acolo în librărie și au achiziționat cărți sau alte produse. Deci e un spațiu foarte important și trebuie să promovăm mai departe și să ajutăm și noi. ”
Proprietara librăriei, Mirela Oprean şi fiica ei, Sabina, au postat un mesaj pe pagina de Facebook a librăriei Sabin Opreanu pentru a explica cum vor folosi banii din donații.
”Spațiul de cultură LIBRARIA SABIN OPREANU în care crede cu tărie familia mea nu mai poate continua din pricina datoriilor care au crescut groaznic pe timpul pandemiei. Mereu am avut datorii, mereu doar am supraviețuit, dar de data aceasta suntem copleșiți.
Pentru a putea merge mai departe, avem nevoie de ajutorul dumneavoastră. Banii vor fi folosiți pentru a plăti facturile către edituri și taxele la stat. Pentru cine se întreabă cum s-a ajuns la aceste datorii, răspunsul este un cumul de factori: procentul mic in urma vânzărilor unei cărți (între 27-35%), fluxul mic de vânzări (clienți) și taxele enorme și recalculările de la stat. Cine a intrat în librăria noastră nu ne poate bănui că nu aveam carte de oferit.
De câteva luni, mama face retururi continuu editurilor pentru că nu le mai poate plăti facturi. Libraria este aproape goală. Zeci de librării au murit în ultimii doi ani, aceasta este singura noastră șansă să nu fim una dintre ele.”
Povestea librăriei nu trebuie să se încheie aici, sunt de părere cei care au donat.
Sursa: Realitatea de Caras-Severin