Unul dintre cele mai importante avantaje ale bilelor extinctoare este acela că se activează automat în prezența focului. Dacă sunt plasate în zone cu risc crescut, în care izbucnesc majoritatea incendiilor, se vor activa automat când vor atinge temperatura corespunzătoare. Valabilitatea unei bile extinctoare este de 6 ani.
La insistenţele dr. Cosmin Librimir, directorul medical al Spitalului Judeţean Reşiţa, Consiliul Judeţean a achiziţionat 70 de bile extinctoare, în valoare de 77.000 de lei, fără TVA. În momentul izbucnirii unui incendiu, bila extinctoare poate fi pur și simplu aruncată în foc. Aceasta va cădea la baza flăcării, activându-se în 3 secunde.
Există 2 moduri de protecție:
1.Protecție activă: În momentul izbucnirii unui incendiu, bila extinctoare poate fi pur și simplu aruncată în foc. Aceasta va câdea la baza flacării, activându-se în 3 secunde. Nu este necesară nicio acționare mecanică a bilei și niciun fel de instruire sau îndemânare specială. Bila extinctoare are un diametru de 15 cm și doar 1,3 kg, fiind extrem de ușor de manevrat.
2.Protecție pasivă: Unul dintre cele mai importante avantaje ale bilei este acela că se activează automat în prezența focului. Dacă este plasată în zone cu risc crescut, în care izbucnesc majoritatea incendiilor, se va activa automat când va atinge temperatura corespunzătoare și va stinge instantaneu focul. Suportul de perete montat în locul cel mai vulnerabil este varianta optimă pentru modul pasiv de utilizare.
Zonele cele mai recomandate sunt zone cu risc ridicat, cum ar fi dulapuri electrice, bucătării, încăperi de depozitare, compartimente pentru motoare.
Sursa: Realitatea de Caras-Severin