Mai mult de o cincime din omenire va fi expusă unor călduri extreme şi „potenţial mortale” până la sfârşitul acestui secol, au avertizat cercetătorii, într-un studiu publicat luni. Peste două miliarde de oameni, se vor afla în afara zonei de confort climatic ce i-a permis omenirii să se dezvolte timp de milenii, potrivit unui studiu publicat în revista Nature Sustainability.

Țările ce vor avea cel mai mare număr de persoane care s-ar putea confrunta cu „o căldură mortală”

 

India (600 de milioane), Nigeria (300 de milioane) şi Indonezia (100 de milioane) sunt ţările ce vor avea cel mai mare număr de persoane care s-ar putea confrunta cu „o căldură mortală”, potrivit acestui scenariu.

„Acest lucru ar reprezenta o remodelare profundă a zonelor locuibile de la suprafaţa planetei noastre şi asta ar putea să ducă la o reorganizare pe scală amplă a zonelor în care oamenii trăiesc”, a subliniat Tim Lenton, cercetător la Universitatea Exeter din Regatul Unit şi principalul autor al studiului, potrivit Agerpres.

 

Prin limitarea încălzirii cu +1,5 grade Celsius – obiectivul cel mai ambiţios al Acordului de la Paris din 2015 -, numărul de persoane expuse la astfel de riscuri s-ar reduce la mai puţin de o jumătate de miliard.

Omenirea se confruntă deja cu o încălzire de aproape +1,2 grade Celsius sub efectul activităţilor umane, mai ales prin folosirea de combustibili fosili (cărbune, petrol, gaze naturale), cu un cortegiu de catastrofe naturale: canicule, secete, incendii de pădure, scrie AFP.

Pragul de căldură periculoasă” a fost fixat în cadrul studiului la o temperatură anuală medie de 29 grade Celsius. Din punct de vedere istoric, comunităţile umane au fost cele mai dense în regiunile cu temperaturi medii de 13 grade Celsius (în zonele temperate) şi într-o mai mică măsură în regiuni cu temperaturi medii de 27 grade Celsius (în zone tropicale).

 

Riscurile sunt accentuate în regiunile situate de-a lungul Ecuatorului terestru: clima poate deveni acolo mortală, cu temperaturi ridicate, care, deşi mai mici decât în alte zone, din cauza umidităţii împiedică organismul uman să se răcorească prin transpiraţie.

Articolul precedentFurtuni în vestul țării. Avertizări cod portocaliu
Articolul următorCutremur cu magnitudine de 4,6 pe scara Richter în vestul țării