Inspectorii de muncă din Caraş-Severin au efectuat luna trecută 237 controale, fiind aplicate sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 268.000 lei. Principalele deficienţe constatate: neîntocmirea în formă scrisă a contractului individual de muncă; neacordarea sporului de noapte şi a repausului săptămânal; neefectuarea controlului medical periodic.

În luna iunie 2020, inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Caraş-Severin au efectuat 237 controale, fiind dispuse angajatorilor 331 măsuri obligatorii în scopul remedierii deficienţelor constatate. Au fost aplicate sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 268.000 lei.

Principalele deficienţe constatate: neîntocmirea în formă scrisă a contractului individual de muncă; neiniţierea negocierii în vederea încheierii contractului colectiv de muncă; netransmiterea în termen a datelor in Registrul electronic de evidenţă a salariaţilor (REVISAL); neacordare spor de noapte şi a repausului săptămânal; prestarea de activităţi în afara programului de lucru stabilit în cuprinsul contractului individual de muncă cu timp parţial; neefectuarea controlului medical periodic; neluarea măsurilor în vederea afişării instrucţiunii de utilizare pentru echipamentele tehnice din dotare; nesemnarea fişelor de instruire individuală privind securitatea şi sănătatea în muncă; neîntocmirea instrucţiunilor proprii; neinstruirea lucrătorilor ţinând cont de noile riscuri reprezentate de infecţia cu SARS Cov 2; neasigurarea controlul medical periodic; nu s-au luat măsuri pentru a respecta periodicitatea anuală a efectuării examenului  periodic pentru toţi lucrătorii; lipsa declaraţiei de conformitate/netraducerea în limba română a acestui document; etc.

La 8 angajatori a fost identificată muncă nedeclarată pentru 12 persoane, angajatorii în cauză activând în următoarele domenii de activitate: comerţ, baruri, panificaţie, construcţii şi activităţi de curăţenie.

Au fost comunicate de către angajatori 6 evenimente care au avut ca urmări 6 cazuri de incapacitate temporară de muncă, iar la sfârşitul cercetărilor se va stabili dacă sunt accidente de muncă.

În baza Legii nr. 52/2011 privind exercitarea unor activităţi cu caracter ocazional desfăşurate de zilieri, s-au luat în evidenţă 71 zilieri, iar conform Legii nr. 62/2011 a dialogului social, s-au înregistrat 7 contracte colective de muncă şi 3 acte adiţionale de prelungire/modificare a clauzelor cuprinse în contractele colective de muncă.

Articolul precedentLa nivel național, 8.570 de elevi nu au fost repartizaţi în învățământul liceal, deoarece nu au completat suficiente opţiuni
Articolul următorBilanț coronavirus 11 iulie – Raed Arafat confirmă: „Un nou record de cazuri noi și de decese”