Absolvenții de clasa a VIII-a încep marți, 14 iunie, Evaluarea Națională 2022, cu proba scrisă la Limba și literatura română. O lună mai târziu, pe 14 iulie, va avea loc repartizarea computerizată la liceu.

 

Examenul de Evaluarea Națională se desfășoară, anul acesta, în perioada 14 – 17 iunie, în baza unui set de reguli stabilite de Ministerul Educației. Prima probă – Limba și literatura română – va avea lco mâine, 14 iunie, și va fi urmată de Matematică, pe 16 iunie, și Limba și literatura maternă, vineri, 17 iunie. toate probele sunt scrise. În Caraș-Severin examenul de Evaluare Națională va fi susținut de aproape 2.000 de absolvenți de gimnaziu.

 

Primele rezultate se vor afișa pe 23 iunie, până la ora 14.00, iar elevii vor avea la dispoziție două zile pentru depunerea contestațiilor: 23 iunie, în intervalul orar 16.00 – 19.00, și 24 iunie, între orele 08.00 – 12.00. Pe 30 iunie vor fi afișate rezultatele finale după soluționarea contestațiilor.

 

Ministerul Educației a comunicat modul de organizare al examenului de Evaluare Națională 2022 și un set de reguli după care se vor desfășura probele.

 

Elevii vor intra în sala de examen la ora 08.30, iar subiectele vor fi distribuitee la ora 09.00. După primirea subiectelor, elevii vor la dispoziție 120 de minute pentru rezolvarea subiectelor, dar vor putea preda lucrările după cel puțin o oră de la începerea examenului. Sălile în care elevii vor susține probele dar și sălile în care se descară și se multiplică subiectele, cele în care se preiau, se evaluează, se depozitează lucrările scrise precum și sălile în care se vor depozita bagajele elevilor vor fi dotate cu sisteme de supraveghere audio-video.

 

Pe durata desfășurării probelor, candidații nu au voie să comunice între ei cu persoane din exterior, să copieze sau să transmită sau să primească material prin care pot rezolva subiectele. De asemenea, se interzice ca elevii să schimbe între ei, lucrări, ciorne, notițe sau alte materiale cu care pot rezolva subiectele. Pentru rezolvarea subiectelor, candidații au voie să folosească doar stilou cu cerneală albastră sau pix cu pastă albastră, iar pentru realizare schemelor și a desenelor în cadrul examenului de la matematică, doar pix cu mină neagră. Dacă elevii nu respectă regulile, riscă să li se anuleze lucrarea.

 

De asemenea, este interzisă intrarea în sala în care se desfășoară probele cu diverse obiecte. Astfel, candidaților le este interzis să aibă asupra lor orice fel de materiale de inspirație: manuale, cărți, dicționare, culegeri, formulare, memoratoare, notițe, însemnări, rezumate, ciorne sau lucrări ai altor candidați. De asemenea, este interzis accesul în sală cu telefoane mobile, căști audio, precum și orice mijloc electronic de calcul sau de comunicare care permite conectarea la internet, care ar putea fi utilizate în rezolvarea subiectelor, pentru efectuarea calculelor, pentru comunicare cu alți candidați, asistenți din unitatea sau din unitățile de învățământ sau cu alte persoane din exterior. Candidații care nu respectă regulile vor fi eliminiați.

 

După Evaluarea Națională, pe 4 iulie va începe admiterea la liceu, după următorul calendar:

 

04 – 11 iulie: Completarea opțiunilor în fișele de înscriere de către absolvenții clasei a VIII-a și de către părinții acestora, asistați de diriginții claselor a VIII-a; introducerea în baza de date computerizată (în aplicația informatică centralizată) a datelor din fișele de înscriere; verificarea de către părinți și candidați a corectitudinii datelor din fișa listată de calculator, corectarea eventualelor greșeli în baza de date computerizată și listarea fișelor corectate din calculator, operațiuni ce se vor realiza utilizând aplicația informatică centralizată;

 

12 iulie: Termenul-limită pentru transmiterea bazei de date de la centrele de înscriere la centrul de admitere județean, precum și a listei absolvenților care nu participă la repartizarea computerizată, prin confirmarea operațiunilor specifice în aplicația informatică centralizată; transmiterea bazei de date de la centrele de admitere județene la Centrul național de admitere prin confirmarea, de către acestea, a finalizării operațiunilor specifice, în aplicația informatică centralizată;

 

13 iulie: Verificarea și corectarea eventualelor erori din bazele de date; transmiterea modificărilor la comisia națională; corectarea erorilor și confirmarea încheierii modificărilor în aplicația informatică centralizată;

 

14 iulie: Repartizarea computerizată în învățământul liceal a absolvenților clasei a VIII-a care nu împlinesc 18 ani până la data începerii cursurilor anului școlar 2022 – 2023; comunicarea rezultatelor candidaților repartizați computerizat în învățământul liceal; afișarea în unitățile de învățământ gimnazial a listei cu locurile neocupate în unitățile de învățământul liceal din județ;

 

15 – 20 iulie: Depunerea dosarelor de înscriere la școlile la care candidații au fost repartizați;

 

20 iulie: Transmiterea de către unitățile de învățământ liceal a situației locurilor rămase libere în urma neînscrierii candidaților admiși în această etapă de admitere;

 

21, 22 și 25 iulie: Rezolvarea de către comisia de admitere județeană a situațiilor speciale apărute după etapa de repartizare computerizată.

Sursa: Realitatea de Caras-Severin

Articolul precedentAlertă în Caraș-Severin. Cod portocaliu de inundaţii în două bazine hidrografice
Articolul următorCaraș-Severinul, pe harta proiectelor strategice pentru energia verde