A fost lansată procedura de achiziție pentru lucrările necesare reablilitării Școlii Pittner, una dintre clădirile simbol ale Reșiței, construită în urmă cu aproximativ 150 de ani și ajunsă, acum, în stare avansată de degradare. După finalizarea lucrărilor, clădirea va fi transformată în centru expozițional și de evenimente, conform resita.ro
Peste 5.000.000 de lei vor fi investiți în cadrul proiectului „Restaurarea și revitalizarea patrimoniului cultural – centru expozițional și de evenimente Școala Pittner”, inițiat de Primăria Reșița pentru salvarea unui obiectiv extrem de important pentru istoria orașului – imobilul de pe strada Furnalelor nr. 13, a cărui construcție este estimată în a doua jumătate a secolului al XIX-lea. Clădirea a aparținut familiei dascălului August Pittner și a funcționat, o perioadă, ca școală siderurgică și, ulterior, ca școală primară.
„Pe strada Furnalelor nr. 13 din Centrul Istoric al Reșiței Montane a funcționat la începutul primelor decenii ale secolului trecut, în plină perioadă de expansiune economică şi socială a municipiului nostru, școala privată «Pittner Schule», chiar în casa familiei Pittner. Generații întregi de copii au învățat sub îndrumarea blândă și destoinică a lui August Pittner, începând cu anul 1912, prima datare oficială a școlii care îi poartă numele și astăzi. Îndrăgitul învățător a locuit în casă până la moartea sa, în 17 noiembrie 1965, moment în care intelectuali și oameni de rând deopotrivă i-au adus un ultim omagiu, el fiind o personalitate emblematică și foarte cunoscută a Reșiței din acea perioadă” – precizează reprezentanții Primăriei Reșița într-un scurt istoric al Școlii Pittner.
După încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial și instaurarea regimului comunist, imobilul a intrat în proprietatea statului român, fiind utilizat cu destinația de locuințe sociale și, apoi, abandonat. În toată această perioadă, imobilul s-a degradat în mod progresiv, au fost distruse toate finisajele și numeroase elemente ale construcției. Acum, acesta va fi reabilitat în cadrul unui proiect derulat de Primăria Reșița în parteneriat cu Asociația Euroland Banat (România) și The Art Group RÖSK (Islanda), ce vizează restaurarea, consolidarea și refuncționalizarea sa. „Monumentul istoric de clasă B va fi readus la starea inițială, din punct de vedere arhitectural și cromatic, și va fi dotat cu sisteme informatice şi didactice moderne, urmând să fie transformat într-un centru dedicat activităților culturale și educaționale”, spun reprezentanții Primăriei Reșița.
Ofertele pentru execuția lucrărilor de restaurare a Școlii Pittner pot fi depuse până pe 9 martie, iar termenul de finalizare este de 20 luni de la data emiterii ordinului de începere, până cel târziu pe 30 ocotmbrie 2023. Finanțarea este asigurată în cadrul Programul RO-CULTURA, implementat de Ministerul Culturii și Identității Naționale, prin granturile Spaţiului Economic European – format din statele Uniunii Europene și trei dintre statele membre ale Asociaţiei Europene a Liberului Schimb: Norvegia, Liechtenstein și Islanda.
Sursa: Realitatea de Caras-Severin