La 2 octombrie a fiecărui an se „sărbătorește” Ziua Internațională a Non-Violenței, așa cum a fost stabilită de către Organizația Națiunilor Unite, care urmărește sensibilizarea populației prin mesajul transmis.

Inspectoratul de Poliție Caraș-Severin a transmis cu acest prilej un rând de sfaturi pentru prevenția violenței, îndreptate în special către copii.

Ideile cu privire la consecințele violenței de orice natură conclud la alegerea grupului de prieteni, la influențele negative din cadrul grupului, la „distracțiile” cercului de prieteni cu alcool, droguri, instigări la conflicte verbale sau fizice, sub aspectul urmărilor acestora precum și a ușurinței cu care o persoană se poate transforma într-un infractor.

Prevederile legale ale Codului Penal cu privire la agresiunea și violența în rândul copiilor menționează că „Minorul care nu a împlinit vârsta de 14 ani nu răspunde penal”, „Minorul care are vârsta între 14 și 16 ani răspunde penal numai dacă se dovedește că a săvârșit fapta cu discernământ”, „Minorul care a împlinit vârsta de 16 ani răspunde penal potrivit legii”.

Legea privind infracțiunile în rândul copiilor cuprinde diverse măsuri educative neprivative sau privative de libertate. Cu alte cuvinte răspundem la agresivitatea copiilor cu agresivitate, pedeapsa fiind și ea în sine o formă de violență, ne dezumanizăm pe zi ce trece și dezvoltăm o societate ca atare. Ziua Non-Violenței ar putea fi o ocazie minunată pentru promovarea respectului, înțelegerii, empatiei, păcii, iubirii, care se pare că se transformă într-un mit.

Inspectoratul de Poliție Caraș-Severin reamintește faptul că, prin Legea nr. 174 din 13 iulie 2018 pentru prevenirea și combaterea violenței în familie polițiștii pot interveni în cazurile de violență domestică prin emiterea unui ordin de protecție provizoriu, valabil 5 zile, victima nemaifiind astfel, nevoită, să aștepte unul încuviințat de judecător. Potrivit acestei legi se consideră violență domestică „orice inacțiune sau acțiune intenționată de violență fizică, sexuală, psihologică, economică, socială sau spirituală care se produce în mediul familial sau domestic ori între soți sau foști soți, precum și între actuali sau foști parteneri, indiferent dacă agresorul locuiește sau a locuit împreună cu victima”. Oare sub ce formă se prezintă o inacțiune de violență sau o acțiune neintenționată de violență? Dar dacă este lege trebuie respectată, victima unei acțiuni de violență de orice fel sau martorul unor astfel de acțiuni putând sesiza organele de poliție.

Articolul precedentSingurul primar ALDE din județ condamnat de instanța de fond la 10 ani de închisoare pentru fraudarea fondurilor APIA
Articolul următorPrimele zece companii cu capital german prezente în România includ patru lanţuri de retail