Vinerea Mare mai poartă denumirea de Vinerea Paştilor, Vinerea Seacă sau Vinerea Patimilor și simbolizează ziua morţii şi îngropării Domnului Iisus Hristos.

Paște 2023. Superstiții Vinerea Mare. Semnificația acestei zile

Vinerea Mare, pentru creștini, este ziua în care Iisus Hristos a fost răstignit și a murit pe cruce. Iar aceasta vine cu diferite obiceiuri ce diferă de la regiune la regiune. Mulți respectă aceste tradiții în speranța că vor fi feriți de necazuri și că vor avea parte de noroc și daruri în restul anului.

Vinerea Mare – moartea și îngroparea Domnului (Zi aliturgica. Denia Prohodului Domnului)
În Vinerea Mare se face pomenire de sfintele, mantuitoarele și înfricoșătoarele Patimi ale Mântuitorului. Răstignirea nu era practicată de evrei. Cu excepția crucificării a 800 de locuitori ai Ierusalimului de către regele Alexandru Ianeul în 87 i.Hr., în Palestina această pedeapsa era aplicată doar de către autoritatea română. Cel care primea condamnarea la moartea pe cruce era dezbrăcat de haine, biciuit și obligat să parcurgă drumul până la locul execuției, cu barna orizontală a crucii în spate, legată de mâinile întinse. Sentința era pronunțată de către conducătorul provinciei într-un loc public.
 
Paște 2023. Vinerea Mare. Semnificația acestei zile. Din Scriptură aflăm că după ce Hristos a fost biciuit, Pilat, spalandu-se pe mâini, rostește sentința. Mântuitorul Hristos este trimis spre locul răstignirii, purtându-Și crucea.
Ajuns la locul execuției, brațul orizontal al crucii era fixat cu ajutorul cuielor de brațul vertical înfipt din timp în pământ, iar picioarele condamnatului puteau fi așezate pe un scăunel de picioare, ceea ce ușura durerile, dar lungea supliciul. Ele puteau fi și țintuite fără sprijin, ușor îndoite, cu tălpile lipite de stâlpul vertical. În vârful acestuia se fixă o scândură pe care era consemnată vină condamnatului, în cazul Domnului: „Iisus Nazarineanul, Regele Iudeilor”.
 
Paște 2023. Vinerea Mare. Semnificația acestei zile. Trupul mort, coborât de pe cruce, putea fi aruncat într-o groapă comună, împreună cu instrumentele execuției sau putea fi încredințat oricui s-ar fi milostivit să-l îngroape.
Din Sfintele Evanghelii cunoaștem că Iosif din Arimateea l-a coborât pe Domnul de pe Cruce și l-a îngropat împreună cu Nicodim, în mormântul sau aflat într-o grădina din apropierea locului răstignirii.
 
Paște 2023. Superstiții Vinerea Mare. Ce nu e bine să faci. În această zi – Vinerea Mare nu este bine să muncești. Supersițiile spun că orice treabă vei face în Vinerea Patimilor nu va ieși bine și vei avea parte de un an lipsit de oportunități. 
 
Prin urmare, nu este recomandat să speli, să coși, să gătești sau să faci alte tipuri de treburi, pentru a nu o supăra pe Sfânta Vineri. Nu este bine nici să vopsești ouăle în Vinerea Mare. Dacă n-ai făcut acest lucru în Joia Mare, mai poți vopsi ouăle doar sâmbătă – Sâmbăta mare, înainte de Învierea Domnului. De asemenea, nu este permisă sacrificarea animalelor sau păsărilor în această zi.
Articolul precedentCARAVANA ANTIMAFIA. Ceasul penalilor ticăie! Județele României, luate la pas de Anca Alexandrescu și echipa „Culisele Statului Paralel”
Articolul următorSancțiune contravențională de 15.000 de lei aplicată și peste 140 de metri cubi de material lemnos confiscați în urma unui control la o societate comercială