Ministerul Muncii modifică regulile acordării de vouchere în valoare de 15.000 de lei pentru proceduri de fertilizare. 

Un proiect de hotărâre pus vineri în dezbatere publică de către Ministerul Familiei prevede că și cuplurile formate dintr-un cetățean străin și unul român să poată beneficia de bani, nu doar cuplurile formate din cetățeni români, așa cum se întâmplă în prezent. Iată care sunt documentele de care ai nevoie.

Suma de 15.000 de lei va fi acordată sub formă de vouchere pentru proceduri de fertilizare, urmărindu-se sprijinirea familiilor aflate în dificultate pe acest plan. Actualizările legislative includ și o extindere a categoriilor de beneficiari, acoperind și cuplurile formate dintr-un cetățean străin și unul român.

Dublarea numărului de beneficiari

Proiectul își propune dublarea numărului maxim de beneficiari, alocând resurse suplimentare pentru a sprijini 20.000 de cupluri și femei considerate eligibile. Această măsură evidențiază angajamentul Guvernului în creșterea accesului la tratamentele de fertilizare.

Cum se acordă sumele

Suma de 15.000 de lei se va acorda sub formă de vouchere pe suport de hârtie. Acestea vor fi subdivizate într-un voucher de 5.000 de lei, destinat tratamentului medicamentos, și unul în valoare de 10.000 de lei, utilizabil pentru procedurile medicale specifice.

Cine sunt beneficiarii eligibili

Beneficiarii acestui sprijin financiar sunt cuplurile și femeile infertile cu vârsta cuprinsă între 20 și 45 de ani, cărora li s-a diagnosticat o afecțiune incompatibilă cu reproducerea pe cale naturală. Diagnosticul trebuie să fie confirmat de un medic specialist în obstetrică-ginecologie, având competențe în tratamentul infertilității și în reproducerea umană asistată medical.

Facilități în transmiterea actelor necesare

O altă schimbare semnificativă este introducerea posibilității de transmitere online a actelor necesare prin intermediul unei platforme digitale dedicate. Această inovație vine în sprijinul solicitanților, facilitând procesul de depunere a documentelor.

Proiectul Guvernului de acordare a voucherelor în valoare de 15.000 de lei pentru fertilizare reprezintă o inițiativă importantă pentru susținerea familiilor aflate în dificultate pe planul reproducției. Cu condiții bine definite și un accent pe facilitarea accesului, acest program aduce speranță pentru cei care își doresc să devină părinți, dar se confruntă cu provocări în acest sens. Adoptarea proiectului și publicarea acestuia în Monitorul Oficial reprezintă pașii următori pentru implementarea acestei măsuri esențiale.

Sursa: Realitatea Financiara

Articolul precedentIohannis ridică imunitatea foștilor miniștri USR, Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă, în dosarul achiziției de vaccinuri anti-Covid
Articolul următorCe se întâmplă cu banii românilor din Pilonul 2 – Ministerul Muncii se contrazice cu fondurile de pensii private