În luna iulie 2018, câştigul salarial mediu nominal brut a fost de 4.510 lei, cu 0,4% mai mic decât în luna iunie, iar câștigul net a fost de 2.708 lei, în scădere faţă de luna precedentă cu 13 lei (-0,5%), arată datele comunicate vineri de Institutul Național de Statistică – INS.

„Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei, inclusiv activităţi de servicii informatice (6.566 de lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (1.575 de lei)”, arată un comunicat al INS.

Comparativ cu luna iulie a anului precedent, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 13,3%.

În luna iulie 2018, nivelul câştigului salarial mediu net a înregistrat în activităţile din sectorul economic, în aproape egală măsură, atât scăderi, cât şi creşteri faţă de luna precedentă. Cele mai semnificative scăderi ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat după cum urmează:
– cu 18,9% în fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului, 15,7% în activităţi de editare, respectiv cu 10,5% în tipărirea şi reproducerea pe suporturi a înregistrărilor;
– cu 4%-5% în activităţi de asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii (cu excepţia celor din sistemul public de asigurări sociale), fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice, fabricarea substanţelor şi a produselor chimice;
– cu 3%-% în tranzacţii imobiliare, silvicultură şi exploatare forestieră (inclusiv pescuit şi acvacultură), fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice, telecomunicaţii.

În sectorul bugetar s-au înregistrat uşoare scăderi ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă în învăţământ (-3,7%, ca urmare a reducerii sumelor reprezentând plata cu ora a cadrelor didactice pe perioada vacanţei şcolare), respectiv sănătate şi asistenţă socială (-0,1%). Câştigul salarial mediu net a crescut uşor în administraţie publică (+0,5%) comparativ cu luna precedentă.

Potrivit metodologiei INS, câştigul salarial mediu brut lunar se determină „prin raportarea sumelor brute plătite din fondul de salarii, din profitul net şi alte fonduri (excluzând sumele compensatorii, sumele plătite retroactiv ca urmare a câştigării în instanţă a drepturilor băneşti aferente anilor anteriori, contravaloarea tichetelor/voucherelor de vacanţă) la numărul mediu al salariaţilor”.

Articolul precedentMișcări serioase de trupe dinspre PSD Caraș-Severin către PRO România
Articolul următorLuca Mălăiescu despre protestul din 10 august