Consilierii judeţeni din partea PNL au părăsit plenul ultimei şedinţe ordinare, în semn de protest faţă de modul în care majoritatea PSD-PMP a ales să împartă anumite sume de bani unităţilor administrativ-teritoriale din Caraş-Severin.
„Iniţial, sumele păreau împărţite echitabil, însă, în şedinţă, fără să fim anunţaţi în prealabil şi fără să treacă prin comisie acest amendament, PSD a luat de la primăriile liberale şi le-a dat primăriilor lor. În semn de protest faţă de această atitudine dictatorială, noi ne retragem de la vot. Nu suntem de acord cu astfel de atitudine. Aceste amendamente vor afecta grav Spitalul Municipal Caransebeş, de exemplu, pentru că banii erau pentru plata arieratelor, adică, datorii mai vechi. În fapt, au sancţionat bolnavii din întreaga zonă a Caransebeşului. Din această cauză, vom uza de singura noastră de formă de protest, şi anume, nu vom mai vota hotărârile patrimoniale. Este singura posibilitate de a sancţiona această majoritate”, a declarat consilierul judeţean liberal Mircea Teodorescu.
În plenul şedinţei a fost făcut un amendament prin care se luau bani de la unele unităţi administrativ-teritoriale şi se dădeau la altele. Amendamentul a fost depus de către consilierul judeţean din partea PSD Ioan Crina. Acesta a fost supus votului şi a întrunit majoritatea, aşa încât, proiectul iniţial va fi modificat.
Mai exact, consilierii judeţeni PNL susţin că sumele au fost luate de la primari liberali şi date la primarii PSD. Printre primăriile care nu mai primesc la fel de mulţi bani se află municipiul Caransebeş şi comunele Domaşnea, Şopotu Nou, Armeniş, Răcăşdia şi Prigor, iar printre cele care primesc mai mulţi bani se regăsesc Vărădia, Teregova, Fârliug, Gârnic şi oraşul Bocşa.
Potrivit preşedintelui CJ Caraş-Severin, Silviu Hurduzeu, banii au fost daţi pentru plata unor arierate, dar şi pentru finanţarea unor lucrări de investiţii aflate în derulare.
„Suma pentru care s-a făcut amendamentul este de 100.000 lei. S-au luat de la câteva UAT-uri, şi nu doar primării liberale, şi s-au împărţit la alte cinci unităţi administrativ-teritoriale, astfel încât, să nu fie afectate foarte tare cele de la care s-au luat. În plus, nu s-au luat bani doar de la primăriile liberale. Cea mai mare sumă s-a luat de la Caransebeş, care figurează cu arierate ale Spitalului Municipal. Suma iniţială era de 100.000 şi s-a diminuat cu 65.000 lei, pe considerentul că ceea ce a făcut CJ pentru Spitalul Judeţean de Urgenţă Reşiţa poate să facă şi Caransebeşul pentru Spitalul municipal”, a afirmat Silviu Hurduzeu.
Președintele Hurduzeu, ca și liderul grupului PSD din Consiliul Județean, Ioan Crina, a subliniat faptul că Primăria Caransebeș a stricat aproape 400 de mii de lei noi pentru iluminatul festiv al orașului, bani care ar fi putut merge, totuși, către resuscitarea Spitalului Municipal de Urgență din Caransebeș.
USR a dat publicității o hartă interactivă cu toate primăriile care au achiziționat servicii de iluminat festiv, niciuna dintre autorități neorganizând licitație pentru aceasta ci toate contractele fiind atribuite prin încredințare directă.
Potrivit informațiilor USR Primăria Caransebeș a cheltuit cât toate celelalte primării din județ la un loc, de 20 de ori mai mult decât Primăria Reșița și de peste 10 ori mai mult decât stațiunea Băile Herculane. Pentru iluminatul de sărbători compania Electroechipament Industrial SRL a primit 388.500 de lei.
Pe locul doi se află, la foarte mare distanță, Primăria Băile Herculane care a plătit către Imsatie Drobeta SRL nu mai puțin de 37.053 de lei pentru iluminatul festiv al stațiunii.
Municipiul reședință de județ, Reșița, este abia pe locul trei în acest top al iluminatului festiv, la uriașă distanță de primele clasate, cu numai 19.150 de lei cheltuiți tot de Electro Echipament Industrial.
Deși a criticat municipalitatea din Caransebeș trebuie știut că și Consiliul Județean Caraș-Severin a cheltuit o sumă deloc mică pentru iluminatul festiv, deși acest UAT nu are o comunitate propriuzisă, un oraș ori o stațiune care să fie luminată ci, cel mai probabil, suma a fost doar pentru iluminarea festivă a celor câteva clădiri pe care le are și pentru care Electro EuroStar SRL a primit 14.797 de lei noi.
Primăria Carașova a depășit orașul Anina la cheltuitul cu iluminatul festiv, SC Milovan Construct primind 10.000 de lei de la Primăria Carașova pentru iluminatul comunei în timp ce Tornada Lighting a avut la dispoziție doar 7.075 de lei pentru a ilumina Anina.
Și Răcășdia sau Berzeasca au cheltuit aproximativ câte 5000 de lei pentru iluminatul festiv, Glimboca cu 7.500 sumă egală cu cea alocată de orașul Bocșa pentru iluminatul festiv, lider la comune fiind Primăria Băuțar care a plătit lui Robert Instal 20.000 de lei pentru iluminatul comunei, mai mult decât Reșița dar și Primăria Mehadia cu 13.000 de lei, egalând aproape suma cheltuită de municipiul Reșița.