Avertisment dur din partea oficialilor Ministerului Sănătății. În scurt timp, toate secțiile de Terapie Intensivă dedicate bolnavilor infectați cu noul coronavirus vor fi sufocate. Mai mult, o ipoteză dureroasă se conturează. Pacienții care au trecut prin boală nu vor scăpa niciodată de virus și acesta se poate reactiva oricând. 

 Sistemul medical din România atârnă de un fir de ață. Deja secțiile de Terapie Intensivă din multe orașe ale țării sunt ocupate în totalitate. Însă un alt scenariu sumbru vine chiar din partea reprezentanților Ministerului Sănătății.

„Numărul de 1000 și ceva, 1200 de infectări pe zi, este foarte mare. 5% dintre aceștia ajung în Terapie Intensivă. 5% din 1000 înseamnă că vom mai avea aproximativ 50 de pacienți pe zi care merg în Terapie Intensivă”, a declarat, sâmbătă, Horațiu Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății, la Realitatea PLUS, în emisiunea „Sănătatea la control”.

România are deja cel mai mare număr de bolnavi internați în secțiile de Terapie Intensivă de la debutul pandemiei. În total, oficialii Ministerului Sănătății spun că sunt aproximativ 840 de locuri la ATI dedicate bolnavilor cu noul tip de virus.

„Acești pacienți rar stau o zi, două în Terapie Intensivă. Ei pot sta și mai mult. Ca atare, este previzibil, în următoarea perioadă, dacă menținem acest ritm de infectări, să ne confruntăm cu o mare problemă în a genara spații de Terapie Intensivă”, a adăugat Moldovan.

Medicii atrag atenția că noul coronavirus le poate da bătăi de cap chiar și celor care au trecut prin boală. Aceștia spun că virusul, odată instalat, se poate reactiva, chiar dacă va dezvolta forme mai ușoare ale bolii.

„Nu poate fi vorba de repătrundere a virusului în organism, ci poate fi vorba despre o redeșteptare. Se pare că el rămâne cantonat undeva la nivelul aparatului respirator și, în anumite condiții, poate provoca această redeșteptare cu teste pozitive”, a spus, într-o intervenție la Realitatea PLUS, Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de Boli Infecțioase Iași. 

România se află, de câteva zile, în topul țărilor europene cu cele mai multe infectări. 

Sursa: Realitatea de Realitatea Medicala

Articolul precedentCoronavirus: 1225 cazuri noi în ultimele 24 de ore
Articolul următorTopul județelor cu cele mai multe cazuri COVID-19 confirmate