Greenpeace România a acuzat că nu au avut loc consultări publice reale pentru proiectul Neptun Deep.

Activiştii Greenpeace România au transmis că proiectul Neptun Deep pune în pericol Marea Neagră și le-au cerut autorităților să respingă acordul de mediu pentru acesta.

„Pe 14 iunie, Agenţia pentru Protecţia Mediului Constanţa a emis decizia finală pentru emiterea acordului de mediu pentru proiectul Neptun Deep. Prin această măsură, autorităţile de mediu din România ignoră în continuare argumentele puternice împotriva proiectului.

Reacţia opiniei publice nu a întârziat să apară: la apelul Greenpeace, în doar câteva zile, peste 11.000 de cetăţeni au transmis mesaje ministrului Mediului, Mircea Fechet, şi către APM Constanţa şi au solicitat ca Neptun Deep să nu primească acordul de mediu.

Autorităţile de mediu vizate nu au avut nicio reacţie. Ministerul Mediului şi APM Constanţa minimizează impactul pe care acest proiect îl va avea şi continuă să ignore argumentele clare aduse de Greenpeace şi susţinute de cetăţeni”, a transmis organizația.

Neptun Deep va genera aproximativ 207 milioane de tone dioxid de carbon

Greenpeace România a acuzat că nu au avut loc consultări publice reale pentru proiectul Neptun Deep, ci doar o singură consultare la Tuzla, sub patronajul OMV Petrom, iar consultările transfrontaliere au fost ţinute într-o mică localitate din Bulgaria.

„Nu s-a considerat necesară o discuţie cu cetăţenii din comunităţile de pe litoral şi cu părţile interesate, chiar dacă dimensiunile proiectului o impun”, mai arată comunicatul Greenpeace România citat de Agerpres.

Organizația a adăugat că OMV Petrom susţine eronat că amprenta de carbon a proiectului Neptun Deep este negativă, deşi va fi exploatat un zăcământ de 100 miliarde de metri cubi de gaze, care va genera aproximativ 207 milioane de tone de dioxid de carbon.

„E un nonsens uriaş, fiind vorba de cel mai mare proiect de exploatare a gazelor din întreaga Uniune Europeană”, a subliniat Greenpeace România.

Totodată, activiştii au subliniat faptul că cinci milioane de metri cubi de apă uzată, a căror compoziţie chimică nu este dezvăluită publicului, vor fi deversate în Marea Neagră în timpul exploatării de gaze.

„Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea Litoral (ABA D-L) şi Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare Marină Grigore Antipa au refuzat să pună la dispoziţia celor interesaţi documentele care arată gradul de toxicitate al apelor deversate în mediul marin de către OMV Petrom.

Impactul proiectului Neptun Deep asupra biodiversităţii din Marea Neagră este minimizat, pe baza unor evaluări eronate ce ignoră principii esenţiale precum precauţia şi impactul cumulativ.

În fapt, viaţa din mare e în real pericol, fiind deja afectată, iar cele mai vulnerabile specii sunt mamiferele marine, precum delfinii (…) Documentele proiectului Neptun Deep nici nu iau în calcul acest risc major, deşi consecinţele pot fi catastrofale pentru oameni şi mediu”, arată comunicatul.

Greenpeace România a acţionat în instanţă companiile OMV Petrom şi Romgaz, Primăria şi Consiliul Local Tuzla, Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea Litoral şi Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Marină „Grigore Antipa” pentru nereguli în procesele de aprobare şi lipsă de transparenţă în legătură cu date importante ce vizează substanţele toxice ce vor fi deversate în Marea Neagră.

În plus, organizaţia de mediu a lansat o petiţie pentru protejarea Mării Negre şi oprirea proiectului Neptun Deep.

Recent, directoarea generală a OMV Petrom, Christina Verchere, a declarat că primul foraj în cadrul proiectului Neptun Deep ar urma să înceapă în anul 2025. Ea a precizat că nu va fi înregistrat un impact semnificativ asupra factorilor de mediu şi asupra mediului socio-economic.

Articolul precedentCum se calculează salariul minim european: FORMULA din proiectul aprobat de Guvern
Articolul următorMinistrul Boloș, despre RO e-TVA: Suntem dispuși să mai amânăm cu 6 luni termenul pentru transmiterea datelor