Comisia Europeană a aprobat comercializarea făinii de greieri în țările UE, ca aliment nou, sub formă de pulbere parțial degresată. Dispoziţia a fost publicată în Monitorul Oficial al Uniunii Europene și intră în vigoare din 24 ianuarie 2023. Oficialii europeni au autorizat deja consumul de larve și lăcuste.

Acheta domesticus este o specie de greier inofensiv de casă.

Pentru o perioadă de cinci ani va exista o singură firmă autorizată să introducă pe piața UE noul aliment, cu excepția cazului în care un solicitant obține ulterior o autorizație pentru același produs, potrivit publicației Il Sole 24 Ore.

Comisia UE a aprobat utilizarea făinii de greieri în diverse alimente, printre care: pâine, biscuiți, batoane de cereale, biscuiți, paste umplute și neumplute produse uscate, sosuri, din leguminoase și legume, în pizza, produse din paste, zer praf, produse înlocuitoare de carne, supe sau chiar băuturi asemănătoare berii, produse din ciocolată, gustări, altele decât chipsurile și în preparate din carne, destinate populației generale.

DOCUMENTUL AICI

În martie 2022, Autoritatea europeană pentru siguranța alimentară  a adoptat un aviz științific privind siguranța pulberii parțial degresate de Acheta domesticus întreg, care a devenit astfel un nou aliment.

Articolul precedentPrimul pacient din România cu triplă infecție: gripă, covid și virus sincițial respirator – Ce simptome are
Articolul următorScandalul medicamentelor oncologice. Pe cine dă vina ministrul Alexandru Rafila