Ediție de colectie, duminică seara, a emisiunii „Culisele Statului Paralel„, moderate de jurnalista Anca Alexandrescu, de la Realitatea PLUS. Liviu Dragnea, fostul șef al PSD care conducea din umbra Guvernul, a făcut noi dezvăluiri despre războiul nevăzut al puterii, pornind de la plafonarea prețurilor și legea offshore, și până la situația gazelor din Marea Neagră, respectiv referitor la proiectul Neptun Deep.
„Am plafonat preturile. Daca ramaneau asa pana astazi, Romania era o tara in care lucrurile mergeau foarte bine, oamenii nu mai aveau probleme cu banii.
Cat priveste redeventele, siti ca nici unul dintre cei 3 premieri, nici Grindeanu, nici Tudose, nici Dancila, nu au vrut 9sa amreasca redeventele – n.r.). Cine spune ca eu nu am vrut a fost prost informat (…).
Victor Ponta ar trebui sa spuna cine nu l-a lasat sa mareasca redeventele.
Au facut presiuni foarte mari ca eu sa cedez si sa las Legea offshore privind exploatarea gazelor de la Marea Neagra in forma care a venit de la Guvernul Tudose si in forma in care a trecut prin Senat.
Asta mi-a cerut si OMV si vicepresedintele Exon. Am fost sunat de adjunctul de la Departamentul de stat al SUA la 1 noaptea, care mi-a cerut imperativ sa accept ca legea sa fie asa cum a iesit de la guvern pentru ca „este o chestiune strategica, geo-strategica si pentru SUA si pentru Romania”. Eu raspundeam ca un inginer – ca noi aveam nevoie in fiecare an de o cantitate de gaze de la rusi. Asta insemna ca suntem intr-o oarecare masura dependenti de rusi. Daca legea spune ca gazele din Marea Neagra pleca catre Austria, la Viena, si de acolo se distribuie, noi aveam dreptul doar sa facem poze cu conducta.
Propunerea noastra (a Camerei Deputatilor – n.r.) era ultra-decenta – 1.) Profitul – 50 de miliarde (50%) sa mearga la cei care exploateaza, 50% la statul roman pentru ca sunt gazele Romaniei; 2.) Gazele – 50% extern, 50% pe piata din Romania. In felul asta deveneam independenti. Surplusul de gaze in Romania facea ca pretul sa fie mai mic si competivitatea mai mare. Asta i-am spus lui Wess Mitchell, la 1 noaptea: unde era castigul nostru strategic? Economic nu, financiar nu, strategic nu.
Cu redeventele, cei de la ANAF sunt ingroziti daca sunt trimisi la o multinationala. Asteapta in hol, ii intreaba ce hartii doresc, ii servesc cu o cafea, le dau hartiile si dupa o ora pleca. Siti ce spunc ei de la ANAF: \”Pai, domne, unde ma duc eu?\” Astia au o gramada de avocati. Sunt oameni care acum fac puscarie …
Norvegia, care are rezerve foarte mari si productie foarte mare de hidrocarburi, si-a facut un fond suverna si cu ala a dezvoltat tara”, a declarat Dragnea, la Realitatea PLUS.
Dragnea si Statul Paralel
Intrebat daca se mai teme de cei care conduc Statul Paralel, Liviu Dragnea a spus: „Nu m-am temut niciodata, dar in contniuare imi pare rau de cat rau fac acestei tari. Pana la urma, fiecare popor are ce voteaza. Nu poti sa dai vina pe alt popor, nici pe multinationale. Cat ai stampila in mana, ai decizia”.
Taxa de solidaritate impusă de Guvern pe profiturile companiilor petroliere
Cat priveste taxa de solidaritate pe care ar trebui sa o plateasca OMV Petrom statului roman, Liviu Dragnea a aratat „ca nu e nevoie sa ceri voie la nimeni ca sa faci codul CAEN si actele normative ca sa fie bine pentru statul roman”.
„Pe tine nu te intereseaza de ei, ci de interesul statului. Faptul ca au facut acel document asa arata ca ei sunt vinovati ca staul roman a pierdut miliarde peste miliarde. Totul este un teatru ieftin si o minciuna. Fara sa clipeasca jefuiesc veniturle statului roman ca sa rmana in buzunarele deja umflate ale unora miliarde peste miliarde.
(…) Nu vor scapa de taxa de solidaritate. Nu au rusine, au doar lacomie”, a subliniat fostul sef al social-democratilor.
Despre averea de 27 de milioane de euro
„Daca personajul care a pus intrebarea asta (in mesajul trimsi Ancai Alexandrescu – n.r.) e real, eu spun ca e un prost. Cand se pune uns echestru, se pune pe ce au zis ei ca reprezinta prejudiciu. Toata valoarea. Si au zis asta e prejudiciul – punem pe tot ce au astia. Asta nu inseamna ca tu ai pe valoarea aia avere. Nu am (avere de 27 milioane euro). Averea mea a fost verificata 6 ani la rand (3 +3) de ANI si a spus ca nu am alta averea decat banii incasati din venituri”, a explicat Dragnea.
Dosarul 10 august – unde era atunci si de unde avea informatiile
„1) Eram la Neptun, era si dl Marian Neacsu, eram mai multi prieteni acolo. 2.) In ceea ce priveste faptul ca multi din cei care erau la proteste spuneau ca vor fi din Diaspora, citeam internetul cum citea toata lumea. Ca multi erau agitatori, ca ii chema SRI-ul, eu asa cred. Eu nu am dovezi, dar ca un cetatean care inca poate sa vorbeasca liber, eu cred ca SRI a fost implicat pana in gat, la ordinul lui Iohannis. Pentru ca am vazut atunci cum a iesit Iohannis sa asmuta, cand el trebuia sa faca apel la calm. Te gandeai atunci ca fiecare am vazut filme cu rasturnari de guvern prin America latina si vedeai ca lucrurile cam seamana. Il vedeai si pe Ficus care agita”.
Intrebat cine a dat ordinul jandarmilor sa recurga la gazare, el a raspuna ca nu stie, ca trebuie vorbit cu Carmen Dan. „Este o femeie riguroasa. Ea vorbeste doar pe ce stie ca poate proba. MAI functioneaza si dupa niste legi, dar si dupa niste proceduri interne care sunt foarte riguroase.
Eu din ce vedeam mi se parea ca asa a fost ( o tentativa de lovitura de sta – n.r.). Nu am ce sa spun mai mult. Am si fost chemat la Parchet. Am spus ce am spus si acum”, a aratat Dragnea.