Românii nu scapă de scumpiri nici în acest an. Specialiștii anunță că prețurile alimentelor vor continua să se majoreze. Toate acestea după ce, deja, am avut cele mai mari creșteri de prețuri din ultimii 20 de ani. Recordul a fost atins în luna decembre a anului trecut, când inflația a fost de 16,4%. Institutul Național de Statistică are noi date în acest sens. 

Românii fac față cu greu creșterilor de prețuri care vor continua și în acest an. Românii care vin acum în piețe și magazine fie cumpără în cantități modeste, fie pleacă cu plasa goală.

„E cam scump la pensia noastră, toate scumpe, toate la pensile noastra… e de trei-patru ori, dublu. Am ajuns sa mor de foame in casa”, a spus cineva.

„Salariile nu ne mai ajung, eu am 1500 de lei pensie. Cum sa ma descurc? Vai mama noastra. Și painea si tot, tot, tot, indiferent .. si uleiul si zaharul si mezelurile si carnea tot. Ce sa mai asteptam? Nu mai asteptam nimic, doar pe Domnul il asteptam”, a spus altcineva.

Uleiul rămâne în topul scumpirilor cu peste 37 de procente, urmat de ouă cu peste 35%, la fel și kilogramul de cartofi. Plătim mai mult și pentru lapte cu peste 31%, dar și pentru pâine care s-a scumpit cu aproape 26%. Si nu in ultimul rand, pretul legumelor s-a majorat cu 22%.

Scumpirile i-au afectat și pe vânzători.

TUDOSE MĂRIOARA, vânzătoare: „Sunt operata la fel si vin la serviciu ca daca as iesi la pensie ..e foarte mică. Noi tot speram ca dvs filmati si faceti ceva si pentru noi. Sa stiti ca au scazut foarte mult vanzarile pentru ca oamenii nu au bani si isi doresc sa cumpere mai mult sa manance si nu .. inainte erau vanzarile mult mai mari”.

Pretul utilitatilor a crescut si el ingrijorator potrivit datelor publicate de INS. Curentul s-a scumpit cu peste 45%, iar gazele cu aproape 36 de procente.

Iar valul de scumpiri nu se va opri aici, spun specialiștii, pentru că inflația va rămâne formată din două cifre și anul acesta.

Articolul precedentAlexandra Păcuraru: „Astăzi nu văd nici măcar un lider politic căruia să îi pese dezinteresat de popor”
Articolul următorUnde se ascund șerpii iarna? Atenție pe unde vă plimbați în sezonul rece