Deși extrem de utili pe vreme când aveau putere de muncă și extrem de folosiți în ceea ce, la acele vremi, purta numele de ”muncă voluntară” astăzi puține instituții mai sunt interesate de situația și nevoile pensionarilor din județ.

Iar ziua de 1 octombrie, ziua persoanelor vârstnice este un excelent radar al sistemului și a felului în care acesta se preocupă și îngrijește de bătrânii noștri.

Cele mai multe instituții s-au mulțumit cu câteva ”pomeni” sau mici baluri, însă au fost și instituții care chiar au arătat respect persoanelor vârstnice.

Primăria Moldova Nouă a organizat o masă festivă urmată de un program artistic susținut de formația de dansuri populare a Asociației Pensionarilor din Moldova Nouă, la care au participat 290 de persoane.

La festivitate au participat primarul orașului Moldova Nouă cât și senatorul Ionuț Chisăliță și deputata Luminița Jivan.

La  Băile Herculane nu autoritățile ci Asociația Pensionarilor ,,Domogled” a organizat balul persoanelor vârstnice, cu doar sprijinul primăriei Băile Herculane. Au participat 125 de pensionari. Pensionarii au contribuit cu 20 lei de persoană iar primăria cu 55 de lei.

Primăria Caransebeș a pus la dispoziție sala Cantinei primăriei și personalul aferent în care s-a organizat Balul pensionarilor din CARP. Deci și aici tot asociațiile s-au implicat.

Primăria Reșița anul acesta a pus la dispoziție un autobuz pentru transportul participanților la Balul Pensionarilor care a avut loc la restaurantul Dușan și Fiul și la care au participat  350 de pensionari, suportând ei în totalitate cheltuielile. Acest bal fost organizat de directoarea Centrului de Zi pentru Persoane Vârstnice Reșița. De asemenea Asociația ,,Venerabilii’’ a organizat un bal la Complexul Atlantic la care au participat 120  de persoane  costurile fiind suportate de participanți.

La toate căminele coordonate de Consilul Județean s-au organizat activități cu prilejul zilei de 1 Octombrie.

Astfel la Căminul pentru Persoane Vârstnice ,,Sfinții Constantin și Elena’’ Caransebeș personalul a participat la  o slujba religioasă la ora 10.30, apoi la o masă festivă iar de la ora 13.00 .

După ora 13.30  beneficiarii au  asistat la un program artistic diversificat asffel:

–      un program de cântece și dansuri populare susținut de un grup de tineri din ansamblul ,,Junii Gugulanilor” din cadrul  casei de cultură ,,George Suru”;

–     un grup de copii ai Ansamblului Folcloric  Zestrea Gugulanilor, de pe lăngă Muzeul Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță Caransebeș  au susținut un program artistic cu dansuri, muzică populară și poezii în grai bănățean, coregrafiați de Simion Dragalina și Dorin Cucuruz.

La Căminul pentru Persoane Vârstnice Reșița  manifestările au început  cu un cuvânt de deschidere al directorului centrului și  a reprezentanților instituțiilor  cu care centrul colaborează, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Caraș-Severin, ISU și Agenția Județeană de Prestații și Inspecție Socială.

A urmat o slujba oficiată de reprezentantul Episcopiei Caransebeș, pr. Mihai Ciucur și cu participarea preotului Moise Linu. Până la masă de prânz un animator cultural a desfășurat diverse jocuri și concursuri la care au participat  cei din cămin și copii din centrul de Plasament Speranța Reșița.

După amiază  s-au desfășurat jocuri de rummy și table iar beneficiarii au fost sărbătoriți cu tort.

La Căminul pentru Persoane Vârstnice Sacu  pe lângă masă festivă  la care a participat preotul și primarul localității, s-a prezentat un program artistic susținut de Ansamblul Doina Banatului  Caransebeș și  soliștii vocali Traian Barbu,Maria  Hurduzeu   precum  și de domnul Dragomir Matei la fluier

La  Căminele pentru Persoanele Vârstnice Anina și Bocșa din subordinea consiliilor locale s-au organizat mese festive și programe artistice. Astfel la Căminul pentru Persone Vârstnice din Anina a fost prezentat un program artistic susținut de  ansamblul de dansuri populare al Casei de Cultură Anina, profesori și elevi ai liceului Matthias Hammer din localitate.La festivități a fost present și primarul orașului Anina.

La Căminul pentru  persoane vârstnice Bocșa  benefeciarii instituționalizați au primit vizită elevilor clasei a VII-a b din cadrul Școlii Generale  nr. 1 Bocșa, însoțiți  de doamna profesoară Mură Geanina.

Aceștia au prezentat un program artistic  și au dăruit flori.Momentul a continuat cu servirea tortului festiv pregătit special pentru această ocazie.

În data de 02.10.2019 căminul a fost vizitat de un grup de voluntari din Olanda care i-au antrenat în diferite activități  cum ar fi desenul și pictură  și i-au provocat la întrecere la șah și remy.

Toate asociațiile de pensionari au acordat ajutoare bănești pentru cei care au pensii mai mici de 1200 lei, ajutoare care au fost primite de la C.N.P.V.

Asociația Națională a Veteranilor de Război Caraș Severin a acordat ajutoare bănești în valoare de 100 lei pentru  27 veterani și văduvele de veteran de război cu  venituri  sub 1000 lei.

 

Articolul precedentNumăr uriaș de firme care au pus lacătul pe ușă în 2018, citește cum a fost situația în Caraș-Severin
Articolul următorCozmin Gușă răspunde în direct întrebărilor privind viitorul Realitatea, miercuri, la ora 17:00