Mariti vizibilitatea site-ului vostru in motoarele de cautare cu ajutorul urmatoarelor recomandari.

Optimizarea continutului paginilor, folosirea unor cuvinte cheie si adaugarea unor link-uri relevante ar putea fi pilonii SEO, dar factorii tehnici, care nu sunt la vedere, au si ei efect asupra campaniilor voastre. In timp ce Google, prin cele mai recente update-uri, s-a orientat intr-o directie mai axata pe utilizator, optimizarea elementelor tehnice poate fi benefica pentru sporirea vizibilitatii site-ului vostru, a reactiilor/angajamentelor de la utilizatori si a conversiilor.

Sigur ca nu exista o reteta universala pentru o optimizare SEO potrivita; un site de comert online (e-commerce) va avea o lista de prioritati total diferita fata de un site cu brosuri pentru IMM-uri.

Specialistii SEO de la Seo Power recomanda sa fiti prudenti daca vreti sa aplicati ceea ce, dupa parerea voastra, ar fi formula universala a succesului pentru orice campanie, pentru ca ea nu va avea acelasi impact asupra tuturor site-urilor web si asupra tuturor afacerilor.

Depinde si de sanatatea SEO a site-ului, intrucat unele recomandari sunt pentru a remedia, iar altele pentru a mari potentialul. Un plan avizat se poate intocmi doar dupa un audit temeinic al website-ului, al contului si al fisierelor log de pe server.

Exista factori tehnici SEO care apar din cand in cand si care pot aduce imbunatatiri semnificative, facand din site-ul vostru un mediu primitor, pentru ca motoarele de cautare precum Google sa asigure o performanta optima. Vom analiza in continuare cinci elemente tehnice care pot influenta succesul SEO.

Viteza site-ului

Viteza site-ului este un factor direct de ierarhizare, mai ales pentru paginile de rezultate ale cautarii pe mobil (SERP). De cand Google s-a orientat spre indexarea pe mobil si a directionat atentia catre angajamentul si experienta utilizatorilor, site-urile cu timpi de incarcare lenti sunt penalizate in SERP – mai ales acelea care nu au continut relevant si util.

De regula, optimizarea vitezei site-ului e bine recompensata in cautarile organice si exista cateva tehnici usor de aplicat pentru a imbunatati timpii de incarcare. Operatiuni simple, cum ar fi optimizarea imaginilor, permiterea compresiei si reducerea redirectionarilor pot imbunatati cu miimi de secunda pretioase viteza site-ului. Sunt disponibile si multe instrumente de monitorizare a timpilor de incarcare la nivel granular, cum ar fi Lighthouse si Chrome UX Report.

Redirectionari

Unul din principalele motive pentru performanta slaba poate fi o migrare masiva sau o schimbare a structurii site-ului. Acest lucru se intampla cand schimbari substantiale ale platformei, design-ului, structurii sau locatiei site-ului au un impact semnificativ asupra vizibilitatii organice. Asa cum am aratat mai sus, nu trebuie sa abuzam de redirectionari, intrucat ele pot interfera cu viteza site-ului si pot provoca perturbarea fisierelor htaccess sau de configurare web. Totusi, redirectionarea ramane una dintre cele mai puternice instrumente pentru SEO, ajutand la recapatarea autoritatii pierdute si garantand ca site-ul poate fi usor indexat de motoarele de cautare.

Cand recurgeti la redirectionari, asigurati-va ca folositi redirectionarea 301 permanent URL. Aceasta va comunica motoarelor de cautare sa indexeze noul URL si sa forwardeze semnalele de ierarhizare, astfel incat sa va pastrati autoritatea si vizibilitatea paginii.

Structura site-ului web

Desi nu e solutia perfecta pentru toate tipurile de site-uri, recomandarea noastra este ca website-ul sa fie pe o structura exacta tip Silo in ceea ce priveste URL-urile si folosirea lor pentru arhitectura site-ului. Nu sunt de folos doar pentru utilizatori, asigurand repartizarea uniforma a link-urilor breadcrumbs (navigarea secundara, care indica locatia vizitatorului in site) si o navigare simpla pe site-ul vostru, dar ajuta si la raspandirea corespunzatoare a autoritatii site-ului vostru – astfel incat toate paginile sa beneficieze de un flow stabil in ierarhia paginilor, de pe paginile voastre cu cea mai mare autoritate.

Cand puneti la punct si rafinati arhitectura silo a site-ului vostru, e important ca toate paginile importante sa faca parte din structura site-ului si sa fie conectate in mod corespunzator. Daca nu aplicati conectarea interna, va treziti cu pagini orfane, care nu pot performa si care pot sa afecteze indexarea site-ului vostru si ierarhia in cautari organice.

Excesul de indexare al crawlerelor

Excesul de crawling apare cand suprasolicitam motoarele de cautare, prin crawling inutil, cu URL-uri de calitate slaba. Inevitabil, acest lucru cauzeaza dificultati robotilor de cautare, care au probleme in a face crawling pe site-ul vostru si in a accesa continutul de buna calitate. Poate afecta orice tip de website, indiferent de marime si va influenta negativ performantele organice, in cazul in care nu monitorizati si nu remediati situatia periodic.

Combaterea excesului de crawling se face prin restrictionarea accesului robotului Google la URL-uri goale, duplicate sau disparute. Astfel, va asigurati ca operatiunea de crawling se focuseaza pe cele mai bune pagini ale voastre, cand se face indexarea site-ului. Normal ca trebuie sa vedeti daca paginile nu sunt necesare, dar daca sunt bazate pe parametrii, ID-uri de sesiune sau ceva similar, atunci e clar ca irositi o multime din resursele Google – iar acest lucru va afecteaza pozitia in cautarile organice.

Google Search Console si fisierele robots.txt file sunt prietenii vostri cand vreti sa remediati aceasta problema. Intrucat in luna martie a anului viitor rel=nofollow devine o tendinta, mai degraba decat o directiva, va recomandam sa restrictionati complet aceste URL-uri ori si mai bine, sa vedeti cum puteti opri generarea lor, in primul rand.

Etichetele de meta titluri si meta descrieri

Optimizarea etichetelor titlu si a meta descrierilor poate parea o metoda invechita si o strategie SEO tehnica foarte simpla, dar ea continua sa fie fundamentul oricarei campanii SEO de succes. E simplu sa excludem aceasta tehnica SEO clasica, dar optimizarea meta datelor de pe paginile voastre este un factor puternic de ierarhizare si poate influenta enorm performanta site-ului vostru, comparativ cu rivalii vostri din SERP.

Cand se optimizeaza etichetele titlu, multi se limiteaza la a se asigura ca folosesc cuvintele cheie principale, dar puteti faceti si alte lucruri cu ajutorul cuvintelor cheie secundare, in cazul in care faceti cautari regulate si keyword research constant. Pentru cei care vor sa-si rafineze si sa-si optimizeze etichetele titlu Seo Power recomanda acest ghid complet de la Moz.

Nu subestimati nici meta descrierile, pentru ca ele pot fi cea mai buna modalitate de a mari rata click-urilor. Se discuta mult daca un bun CTR influenteaza ierarhizarea. Juriul inca nu s-a pronuntat, dar titlul bun si meta optimizarea trebuie sa fie permanenta, daca nu pe primele locuri printre prioritati, cel putin in apropierea lor.

Articolul precedentHidroelectrica a demarat procedurile privind achiziţia grupurilor CEZ România şi Enel România
Articolul următorHC Dobrogea Sud s-a calificat în sferturile de finală ale Cupei României