Numărul celor dornici să se angajeze a fost, în general, mai mic decât cel al posturilor oferite la Bursele locurilor de muncă pentru absolvenţi desfăşurate, vineri, în municipiile reşedinţă de judeţ.
Organizatorii au sesizat, în multe cazuri, lipsa de interes a tinerilor absolvenţi pentru a găsi, efectiv, un loc de muncă, mulţi participând doar formal la astfel de acţiuni.
Circa 150 de persoane s-au prezentat, vineri, la Bursa locurilor de muncă pentru absolvenţi, organizată la Reşiţa, din care doar patru au fost încadrate pe loc.
Şi la această ediţie, locurile de muncă au fost variate, acoperind domenii diferite de activitate, fiind disponibile locuri de muncă nu doar pentru absolvenţi, ci şi pentru alte categorii de persoane.
Deşi au fost contactaţi 87 de agenţi economici, la bursă au participat 42, care au oferit 96 de locuri de muncă pentru absolvenţi. Din totalul celor 150 de persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, doar 27 au fost absolvenţi, din care patru au fost încadraţi pe loc, doi dintre ei având studii superioare. Mai exact, absolvenţii încadraţi la bursă au ocupat locuri de muncă în meseriile de electrician, sortator-spălător păr şi doi consilieri juridici.
La bursă au participat şi elevi ai claselor a-XII-a ai Colegiului Economic al Banatului Montan din Reşiţa, care au avut ocazia de a experimenta participarea la o bursă a locurilor de muncă.
”Scopul acestei burse este de a facilita accesul absolvenților la posturile disponibile și de a face posibilă interacțiunea directă a acestora cu agenții economici. La bursă pot participa și celelalte categorii de persoane care nu au loc de muncă sau care doresc schimbarea acestuia.
Agenţii economici participanţi oferă absolvenţilor locuri de muncă în meserii variate, cele mai multe fiind cele de vînzător, lăcătuş mecanic, ospătar, bucătar, electrician, confecţioner, casier, brutar, controlor calitate, coafeza, pentru persoanele cu studii superioare fiind oferite locuri de muncă de ingineri în diferite specializări, economist, responsabil proces.
Bursa locurilor de muncă reprezintă o oportunitate pentru toţi cei aflaţi în căutarea unui loc de muncă interesaţi de a cunoaşte mai bine piaţa muncii, ofertele de locuri de muncă, pentru a putea astfel să aleagă un loc de muncă conform pregătirii lor profesionale, sau, în ultimă instanţă, să se orienteze/reorienteze profesional spre ocupaţii cu posibilităţi mai mari de angajare pe termen mediu şi lung” spune prefectul Matei Lupu, prezent la eveniment.
Atât agenţii economici, cât şi persoanele participante au primit pliante care au conţinut informaţii referitoare la serviciile oferite, precum şi facilităţile de care pot beneficia atât şomerii, cât şi angajatorii, dacă apelează la serviciile AJOFM Caraş-Severin.
Locurile de muncă rămase vacante în urma bursei vor putea fi consultate la sediul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă din Reşiţa, unde vor fi emise repartiţii persoanelor ce întrunesc condiţiile impuse de angajatori.
Foto: Prefectura CS