Avocata Silvia Uscov a vorbit, în exclusivitate, la Culisele statului paralel, cu Anca Alexandrescu, de pericolul reprezentat de noua lege a securității cibernetice care tocmai a trecut de Camera Deputaților: limitarea drepturilor românilor.

Anca Alexandrescu: „După ce un alt proiect de lege i-a transformat pe români în turnători, acum, conform legii securității cibernetice, cetățenii României vor deveni un pericol pentru siguranța statului, așa cum spune avocata Silvia Uscov”.

Luni, 19 decembrie, deputații au votat un proiect de lege privind securitatea și apărarea cibernetică a României prin care Guvernul introduce trei amenințări cibernetice pentru care se poate institui stare de alertă sau de urgență și atribuțiile SRI sunt lărgite. Votul în Senat este programat miercuri, 21 decembrie. Potrivit proiectului, au fost aduse modificări majore articolului ce se referă la definirea amenințărilor la adresa securității naționale a României.
În urma votului din Cameră, proiectul a trecut cu noile completări ale art. 3 la Legea 51/1991 privind securitatea națională, la art. 50:
o) acțiuni, inacțiuni sau stări de fapt cu consecințe la nivel național, regional sau global care afectează reziliența statului în raport cu riscurile și amenințările de tip hibrid;
p) acțiuni derulate de către o entitate statală sau nonstatală, prin realizarea, în spațiul cibernetic, a unor campanii de propagandă sau dezinformare, de natură a afecta ordinea constituțională, precum și la art. 51, unde se stabilește cadrule miterii ordonanțelor militare în cazul unor stări de asediu sau de urgență.

„Eu nu aveam decât trei ani la Revoluție, nu înțeleg de ce au făcut în decembrie 1989 dacă copiii lor fac asta”, a comentat avocata Silvia Uscov. 

Referitor la securitatea cibernetica, aceasta atrage atenția asupra similitudinii cu „celebrele ordonanțe militare (din pandemie, n.r.), când au fost extinse pericolele la adresa României. Acum le vom avea în cazul pericolelor cibernetice. La ce lipsuri sunt la nivelul statului și în domeniul privat, mă aștept să fim guvernați de MAI din nou. (…) Le contestăm, vom avea aceeași situație”.

Avocata Silvia Uscov a vorbit despre modificarea articolului privind securitatea cibernetică a României și amintește de toate mesajele din timpul pandemiei care nu erau în acordd cu politica statului.

„Dacă va mai fi aceeași situație… (…) Cei care lucrează în domeniul securității cibernetice vor deveni turnători pentru autorități. Eu cunosc astfel de societăți.  Vine statul și cere sa transmiți aceste vulnerabilități. De ce ai vrea să faci asta, oricum DIICOT intervine cu o plângere penală, la un incident de securitate. De ce ar vrea statul să cunoască dinainte toate vulnerabillitățile mele și pe ale celui căruia i-am cerut să mi le identifice? Acea societate va spune la stat tot ce am eu vulnerabil. Este ca și cum ai spune unui avocat: Spune-mi toate problemele clientului ca să știu cum să-l protejez. (…)

Proiectul de lege are multe hibe, acestea sunt principalele. Au fost depuse 170 de amendamente si respinse. Pur și simplu s-a dorit să se treacă această lege indiferent de opinia parlamentarilor, și bineînțeles așa se dorește și la Senat”, a mai explicat Silvia Uscov, la Culisele statului paralel.

„Cât de utilă ar fi o astfel de lege în vigoare dacă devine președinte al României o mână forte? S-ar face ordine în șase luni”, a spus Dorin Iacob, avansând un posibil scenariu în situația în care s-ar aplica noua lege privind securitatea cibernetică așa cum a trecut de deputați. 

„Exact asta nu înțeleg parlamentarii, că aceste legi pe care ei le votează se întorc la un moment dat împotriva lor”, a mai punctat avocata Silvia uscov.

„E securistică întreaga gândire”, a conchis analistul politic Dorin Iacob.

Articolul precedentDocument bombă la Culisele Statului Paralel, prezentat de Diana Șoșoacă. Privatizarea FORȚATĂ a Termocentralei Mintia
Articolul următorAustria, afaceri și profituri uriașe din lemnul românesc – Amploarea defrișărilor este uriașă: 6 hectare de pădure dispar în fiecare oră