Vine un avertisment sumbru, noua variantă COVID-19 va face mai multe victime. Anunțul care ne dă fiori a fost făcut de cercetătorul român la Oxford, Ștefan Dascălu. Nu ar trebui să ne mire dacă vor apărea, în următoarea perioadă, infecții cu această nouă tulpină, mai spune acesta.
Cercetătorii și medicii susțin că lumea trebuie să învețe conviețuirea cu virusul SARS-CoV-2, același mesaj de la începutul pandemiei, doar că acum doi ani nu se știau atât de multe despre efectele acestuia. Specialiștii spun că virusul nu va dispărea complet, chiar dacă numărul deceselor și cel al spitalizărilor provocate de COVID-19 au scăzut în majoritatea țărilor, față de vârfurile pandemice ce au fost după declanșarea pandemiei în 2020. Virusul se transformă, apar noi tulpini, alte variante și subvariante, cu diverse grade de infecțiozitate.
Ștefan Dascălu, cercetător român la Oxford, specializat în imunologie, a explicat ce ne așteaptă în următoarea perioadă și cum e bine să ne protejăm în fața noii variante de Omicron – Arcturus, apărută în India. Noua variantă are o infecțiozitate cu 20% mai mare decât ceea ce am avut până acum, iar gradul de transmitere de la o persoană la alta fiind mult mai mare, mai spune imunologul.
„Avertismentul este de precauție pe care-l avem cu toții, cel puțin în domeniul științific, față de aceste noi tulpini care apar pur și simplu în urma fenomenului mutației.
Avertismentul din punct de vedere simptomatologic nu este unul de o importanță majoră pentru că dovezile actuale arată că severitatea acestei noi tulpini este mai mare decât ce am avut până acum.
Mutațiile respectivem, practic, cauzează sistemului nostru imunitar să nu mai poată recunoaște virusul”, a explicat Ștefan Dascălu, în exclusivitate la Realitatea PLUS.
„Arcturus” ar avea și o manifestare atipică față de celelalte subvariante, variante și tulpini apărute de la declanșarea pandemiei, mai spune Ștefan Dascălu. Este vorba despre o conjunctivită virală care ar afecta persoana infectată. Acesta nu recomandă automedicația în acest caz și spune că „cel mai rău lucru pe care-l poate face un pacient este să ia antibiotice fără recomandarea medicului”, potrivit gandul.ro.
Întrebat despre vaccinarea împotriva COVID cu doza a patra pentru protecția în fața infectării, Ștefan Dascălu a menționat, la Realitatea PLUS: „Cu siguranță da, pentru persoanele vulnerabile, pentru persoanele care prezintă comorbidități, care au un sistem imunitar compromis sau au imuno-deficiențe”
Cercetătorul Ștefan Dascălu a avertizat că vor apărea, în următoarea perioadă, infecții cu această nouă tulpină Arcturus și în Marea Britanie, în SUA, dar și în România.