Forfotă mare în pensiunile din Clisura Dunării. Angajaţii nu mai contenesc cu pregătirile pentru Paşte pentru că vor avea oaspeţi mulţi. În câteva zile, toate camerele trebuie să fie lună, iar cămările să fie pline.
Gazdele de la pensiunile din Clisură abia aşteaptă să îi primească pe turişti, care pot alege din zeci de pensiuni de două sau trei margarete. Gazdele se pregătesc intens pentru musafirii care le vor trece pragul de sărbătoarea Învierii. Şi la bucătărie este forfotă mare, bucătarii punând la punct ultimele detalii ale meniului de Paşte, care cuprinde, în egală măsură, preparate din meniul românesc. Nu vor lipsi celebrele ouă de Paşte, carnea de miel şi cozonacii – dar, la cerere, se va oferi şi meniu european.
Pensiunile au pregătit pentru Paşte pachete de şase zile, cu cinci nopţi de cazare, iar preţurile încep de la 1.000 lei de persoană. Cine nu s-a grăbit cu greu mai găseşte un loc liber.
„Toate locurile sunt ocupate. Rezervările s-au făcut cu două luni înainte. Am avut un pachet special care cuprinde 5 nopţi de cazare cu demipensiune şi masa festivă de Paşte. Toate camerele au fost rezugrăvite, iar pregătirile în bucătărie vor începe cu două zile înainte de Paşte”, ne-a declarat administratorul unei pensiuni din Dubova. La o altă pensiune din Eşelniţa, gradul de ocupare al pensiunii este de sută la sută.
„Jumătate din turiştii pe care îi aşteptăm sunt din Bucureşti, iar restul sunt din toate colţurile ţării. Îi aşteptăm să sosească încă de vineri, şi o parte din ei au optat să rămână până marţi – miercuri”, spune proprietarul pensiunii.
Turiştii vor putea participa la slujba de Înviere la Mânăstirea Mraconia din Cazanele Dunării, după care vor putea servi un aperitiv pascal (ouă, drob, cozonac, vin roşu, brânzeturi şi verdeţuri).
Ce pot face turiştii în zonă
În Clisura Dunării, zonă unde fluviul se întâlneşte cu muntele în cel mai spectaculos mod cu putinţă, se pot organiza activităţi turistice dintre cele mai diverse. În primul rând, este vorba despre acele croaziere pe Dunăre la peşterile din zonă şi bineînţeles turismul montan (pe traseele turistice din arealul Parcului Natural Porţile de Fier).
Cu succes se pot organiza şi sporturi nautice pe Dunăre (canotaj, caiac-canoe, ski-jet), ciclism de tură şi mountain-bike. De asemenea, turiştii pot pleca în excursii în staţiunea Băile Herculane ori să treacă la vecinii sârbi prin Vama de la Porţile de Fier. Printre atracţiile turistice se numără Bustul lui Decebal sculptat în muntele de la Mraconia, Tabula Traiana, peşterile Ponicova şi Veterani, Mănăstirea Sfânta Ana din Orşova, rămăşiţele cetăţii Tri Kule de la intrarea în comuna Şviniţa.
Sursa: Realitatea de Mehedinți