Primarul Adorian Solomonesc anunță că sâmbătă, de la ora 17, Primăria Rusca Montană va aniversa Ziua Monumentului Turismului.

Una dintre atracţiile judeţului Caraş-Severin este Monumentul Turismului, unic în lume.

La Monumentul Turismului se poate ajunge pe drumul naţional 68, Caransebeş – Haţeg, până la Voislova, iar de aici, pe un drum județean asfaltat, monumentul fiind chiar la intrarea în localitatea Rusca Montană, celebră pentru marmura de Rușchița.

Monumentul Turismului a fost inaugurat de către Clubul Turistic Bănățean, condus de primarul Caransebeșului, Isac Rădulescu la Rusca Montană, la 1 august 1937.

Construcţia monumentului a început, potrivit Agerpres, în anul 1936, la iniţiativa Clubului Turistic Bănăţean din Caransebeş. Peisajul mirific, apa de munte, cura de aer, dragostea de drumeţii, pădurile sau pescuitul sunt doar câteva din motivele care au dus la înfiinţarea, la acea vreme, a Clubului Turistic Bănăţean şi la ridicarea unui astfel de monument dedicat turismului.

Se spune că membrii clubului au luat această iniţiativă în timp ce se aflau în jurul unui foc de tabără. Astfel, proprietarul carierei de marmură, Ioan Bibel, şi şeful Ocolului Silvic Rusca Montană, Vasile Magdaş, s-au ocupat îndeaproape de realizarea obiectivului, primul punând la dispoziţie materialul, respectiv, marmura albă de Ruschiţa, asemuită cu cea de Carrara.

Inaugurarea monumentului, la 1 august 1937, a avut loc în spaţiul numit ‘Şapte Izvoare’. Între timp, din cauza războiului, monumentul a fost lăsat de izbelişte, iar peste el a crescut vegetaţia şi populaţia l-a uitat.

În 1976, Oficiul Judeţean de Turism a avut o tentativă de a-l reabilita, însă a venit perioada de ‘criză’ a anilor 80, iar reabilitarea nu a mai avut loc. Cu toate acestea, pe data de 9 august 1986, Monumentul Turismului a fost mutat de la marginea pădurii de lângă Ruschiţa, de pe drumul dintre Ruschiţa şi Vârful Padeş, la intrarea în comuna Rusca Montană, în locul numit ‘Pârâul Mare’, unde i se oferă o mult mai bună vizibilitate.

Aşadar, judeţul Caraş-Severin este singurul loc în lume care are un monument dedicat turismului şi care îndeamnă călătorii să-şi iubească semenii şi natura, dar şi ceea ce a creat omul cu mâna sa. Prin urmare, pe frontispiciul monumentului stau scrise câteva cuvinte lăsate de Vasile Magdaş:

”Turistule, ajuns sub poala pădurii,

aruncă necazul şi patima urii.

Încearcă să prinzi din legile firii

scânteia divină: virtutea iubirii’.

Monumentul Turismului are o înălţime de peste doi metri şi a rămas amplasat în Valea Ruscăi, cea care mai este cunoscută şi sub denumirea de ‘Sinaia Banatului’. Pe lângă peisajele de o frumuseţe rară, aceste locuri oferă turiştilor liniştea atât de mult căutată în ziua de astăzi, pentru că nu sunt puţini cei care îşi doresc să petreacă măcar câteva zile departe de agitaţia din oraşe şi stresul care îi macină zi de zi.

Sursa: Agerpres       

Foto: Express de Banat

Articolul precedentPercheziţii în trei judeţe pentru depistarea unor persoane care ar fi înşelat un italian, de pe un site de matrimoniale
Articolul următorÎn Caraș-Severin se cresc și porci din rasa Bazna sau Mangalița