Arderile necontrolate de vegetație uscată – acțiuni voluntare care pot pune in pericol viețile și bunurile oamenilor. Odată cu încălzirea vremii au inceput lucrările de igienizare a terenurilor agricole și a efectuării curațeniei de primăvară, prin folosirea focului deschis, arderea miriștilor, a vegetației uscate și a resturilor vegetale făcându-se fără a ține cont de obligațiile impuse de lege în acest sens și cu nerespectarea măsurilor de prevenire și stingere a incendiilor, producându-se astfel incendii care se pot întinde și propaga cu ușurință pe suprafețe foarte mari de teren, la alte case și gospodării învecinate sau la fondul forestier, putând cauza pagube materiale importante și chiar de pierderea de vieti omenești.
 
Astfel, de la începutul lunii martie și până acum, pompierii militari cărășeni au acționat la nu mai putin de 35 intervenții pentru stingerea unor incendii de vegetație uscată, pe suprafețe totalizând un număr de aproximativ 150 ha.
 

 „Arderile necontrolate ale miriștilor și resturilor vegetale pot provoca adevărate dezastre. Această practică de sezon determină pe de o parte creşterea poluării aerului, prin creşterea concentraţiilor gazelor cu efect de seră care contribuie la fenomenul de încălzire globală, și duce la creșterea noxelor din aer, iar pe de altă parte determină scăderea fertilității solurilor, prin reducerea conținutului optim de materie organică din sol şi scăderea biodiversităţii, având efecte negative majore atât pentru habitatele naturale, cât şi pentru flora şi fauna sălbatică specifică“, subliniază cei de la ISU Semenic”.

Cei care dau foc fără să anunţe în prealabil serviciile publice comunitare pentru situaţii de urgenţă riscă amenzi contravenţionale între 3.000 şi 6.000 de lei, în cazul persoanelor fizice, respectiv de la 25.000 la 50.000 de lei, în cazul celor juridice. Dacă fapta se face în vecinătatea ariilor protejate, devine infracţiune, fiind pedepsită cu închisoarea de la trei luni la un an sau cu amenda penală. Iar cei care amenajează locuri pentru utilizarea focului deschis, în condiţii şi la distanţe care favorizează propagarea focului la construcţii, depozite, culturi agricole, păduri, plantaţii şi alte vecinătăţi, riscă amenzi contravenţionale cuprinse între 1.000 şi 2.500 de lei.

Sursa: Realitatea de Caras-Severin

Articolul precedent4.383 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS–CoV–2! Situația din fiecare județ
Articolul următorCULISELE PUTERII | Miron Mitrea: „Florin Cîțu nu calmează oamenii, îi isterizează. O să piardă și el, o să piedem și noi”