Așteptarea a luat sfârșit! La ora 7.00 s-au deschis secţiile de votare pregătite pentru alegerea președintelui României. Urnele se vor închide la ora 21.00.
Campania electorală a început în data de 12 octombrie și s-a încheiat în dimineaţa zilei de sâmbătă 9 noiembrie, la ora 7.00. Acțiunile de campanie electorală de orice tip sunt interzise în unităţile militare, în unităţile de învăţământ, în timpul programului de învăţământ, în sediile reprezentanţelor diplomatice, precum şi în penitenciare. Cu 48 de ore înainte de ziua votării este interzisă prezentarea de sondaje de opinie, televoturi sau anchete cu conţinut electoral făcute pe stradă. În cazul organizării unui al doilea tur de scrutin, campania electorală începe pe 15 noiembrie și se încheie pe 23 noiembrie, la ora 7.00. Românii vor avea de ales între cei 14 candidați la alegerile prezidențiale din noiembrie.
Biroul Electoral Central a stabilit, prin tragere la sorți, ordinea pe buletinele de vot a candidaților: Klaus Iohannis – susținut de PNL, Theodor Paleologu – PMP, Dan Barna – Alianța USR-PLUS, Kelemen Hunor – UDMR și Viorica Dăncilă – PSD.
Următorii candidați pe buletinele de vot sunt: Cătălin Ivan – Alternativa pentru Demnitatea Națională, Ninel Peia – Partidul Neamului Românesc, Sebastian Popescu – Partidul Noua Românie, John-Ion Banu – Partidul Națiunea Română, Mircea Diaconu – Alianța UN OM, Bogdan Stanoevici – independent, Ramona Bruynseels – Partidul Puterii Umaniste (social-liberal), Viorel Cataramă – Dreapta Liberală și Alexandru Cumpănașu – independent.
Cum se va desfășura votul pe teritoriul țării
În data de 10 noiembrie va avea loc votul în țară la alegerile prezidențiale, între orele 07.00 și 21.00. Alegătorul are dreptul la un singur vot, în fiecare tur de scrutin organizat pentru alegerea preşedintelui României. În cadrul alegerilor prezidențiale au dreptul să voteze cetăţenii români care au 18 ani împliniți până în ziua alegerilor inclusiv. Nu au dreptul de vot debilii sau alienaţii mintal, puşi sub interdicţie, şi nici persoanele condamnate la pierderea drepturilor electorale, prin hotărâre judecătorească definitivă.
Cum se desfășoară votul în Diaspora
Votul în Diaspora se desfăşoară pe parcursul a trei zile: vineri, 8 / 22 noiembrie (în cazul turului II), între orele 12-21, sâmbătă, 9 / 23 noiembrie, între orele 7.00 – 21.00 și duminică, 10 / 24 noiembrie, între orele 7.00 – 21.00. Pentru toate cele trei zile de votare există posibilitatea de prelungire până la ora 23.59 pentru alegătorii care se află la sediul secției de vot la ora 21.00, precum și pentru cei care se află la rând în afara sediului secției. Românii din străintate pot vota și prin corespondență, dacă s-au înregistrat pe www.votstrainatate.ro cu opţiunea pentru votul prin corespondenţă.
În ce condiții este organizat al doilea tur de scrutin
Președintele României este ales prin vot universal, egal, direct, secret şi liber exprimat, pentru un mandat de cinci ani. Este declarat ales candidatul care a întrunit, în primul tur de scrutin, majoritatea de voturi ale alegătorilor înscrişi în listele electorale permanente. În cazul în care niciunul dintre candidaţi nu a întrunit majoritatea, atunci este organizat al doilea tur de scrutin la care participă numai primii doi candidaţi stabiliţi în ordinea numărului de voturi obţinute în primul tur. Este declarat ales candidatul care a obţinut cel mai mare număr de voturi valabil exprimate.