Comisia Europeană a cerut României să nu abuzeze de legile privind protecția datelor pentru a împiedica libertatea de informare și de expresie și subliniază necesitatea introducerii unor derogări în acest sens în legislația națională. 

”Dreptul la protejarea datelor personale nu este un drept absolut. Regulamentul privind GDPR stabilește în mod clar, la articolul 85, că protejarea datelor trebuie corelată cu libertatea de exprimare și informare”, a declarat, luni, un purtător de cuvânt al Comisiei Europene.

Oficialul a răspuns astfel în mod direct la o întrebare privind amenințările Autorității Naționale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal la adresa jurnaliștilor RISE Project, în cazul Valiza.

Purtătorul de cuvânt al Comisiei UE a mers mai departe și a cerut României să introducă derogări și excepții în legislația națională cu privire la protecția datelor, pentru a proteja libertatea de exprimare și informare.

”Folosirea regulamentului privind protejarea datelor personale împotriva acestor două drepturi ar constitui un abuz clar. De aceea, este foarte important ca autoritățile române să implementeze această obligație în legislația națională, pentru a oferi excepții sau derogări, pentru a proteja sursele jurnaliștilor în mod special față de Autoritatea pentru Protejarea Datelor, pentru a proteja libertatea de informare și expresie”, a precizat oficialul.

Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPCP) a cerut Rise Project să dezvăluie sursa informațiilor și imaginilor publicate în serialul de dezvăluiri #TeleormanLeaks, potrivit unor documente publicate de Rise Project pe contul de Facebook.

”ANSPCD mai amenință cu penalități de 20 de milioane de euro în caz că nu furnizăm acces la sistemele noastre informatice”, au precizat jurnaliștii RISE.

 

Articolul precedentArhitectul șef al Consiliului Județean Caraș-Severin și un fost primar suspecți într-un dosar al DNA
Articolul următorProcurorul care a clasat dosarul lui Iohannis, acuzat de omor după un accident produs în Reșița