Furtunile montane sunt tot mai frecvente, iar salvamontiștii le recomandă turiștilor să fie foarte atenți, pentru că descărcările electrice sunt din ce în ce mai periculoase. În caz de trăsnete sau fulgere, e bine ca turiștii să nu poarte obiecte metalice și să nu se țină de mână.

În weekend vremea se va manifesta prin grindină, ploi intense, intensificări de vânt, descărcări electrice la nivelul întregii zonei montane, potrivit salvamontiștilor.

„Daca nu puteți renuța la excursia planificată, vă recomandăm să vă luați toate măsurile necesare pentru a vă putea proteja, pe cât este de posibil, de efectele acestor fenomene meteo”, spun salvamontiștii.

Aceștia apelează la sfaturile oferite de blogalpin.info privind descărcările electrice. Astfel, potrivit acestora „inamicul numărul unu” sunt descărcările electrice, iar primul lucru pe care un turist trebuie să îl facă atunci când este prins de o furtună pe munte este să renunțe la obiectele din metal. Printre cele mai riscante sunt betele de trekking, carabinele, pioleții, lanțurile, care au conductibilitate electrică.

Atunci când observă că e posibilă o furtună montană, turiștii sunt sfătuiți să stea cât mai departe de vârfuri și creste, copaci înalți și izolați, pâlcuri de pietre, stâlpi de susținere, spații deschise, trasee alpine și de malurile surselor de apă, care pot constitui o ”țintă” aproape sigură pentru trăsnete.

Un alt sfat este acela de a nu tranzita spații deschise, deoarece malurile, podurile și podețele ”atrag” fulgerele. Oamenii sunt atenționați că trebuie să evite să fie „singurul obiectiv vertical dominant” al zonei.

Pentru că apropierea dintre mai multe persoane poate da naștere unui curent de aer cald, salvamontiștii le recomandă turiștilor care merg pe munte în grup ca atunci când e furtună să nu se țină de mână.

„Dacă ești cu grupul, nu te ține de mână cu altcineva. Ba mai mult, fiecare membru ar trebui să stea cât mai la distanță unul de celălalt (la măcar 10 metri). Apropierea mai multor persoane poate da naștere unui curent de aer cald. Urcând, coloana de aer poate capta trăsnetele”, spun salvamontiștii.

Odată cu precipitațiile, pământul, frunzișul, terasele, etc. se umezesc și funcționează ca un conductor, astfel că e bine ca suprafețele respective să fie isolate cu ceva uscat (rucsac, coardă, sac de dormit, etc.).

De asemenea, turiștii trebuie să caute adăpost, să stea cât mai departe de intrare și de eventualele ferestre, pentru că furtunile de vară nu dureaza mult. În timpul acesta în interiorul refugiilor, sub nicio forma, nu trebuie aprins focul și nici nu se folosește apa, deoarece apa este un conductor electric. Se întrerupe orice contact cu exteriorul (cabluri metalice, electrice, de telefon, antene, etc.).

Dacă turistul nu are posibilitatea să se refugieze, trebuie să se pună în poziție ghemuită, cu gleznele lipite și capul aplecat, dar sub nicio formă nu se va întinde pe pământ, deoarece contactul cu solul trebuie să aibă loc într-un singur punct și pe o suprafață cât mai redusă, ideal ar fi pe rucsac, dacă este uscat.

Un alt pericol care poate apărea în cazul furtunii montane este zgomotul puternic de la trăsnete, astfel că este bine ca turiștii să își pună mâinile la urechi.

„Pericolele care însoțesc furtuna montană vara nu se limiteaza la riscurile de a fi fulgerați, ci și la intensitatea sunetului cu care se declanșeaza tunetele (au prea mulți decibeli). Stând ghemuit, cu capul aplecat, astupă-ți urechile sau efectele pot fi dezastruoase”, mai spun sursele citate.

Salvamontiștii mai recomandă să fie căutate zonele împădurite, preferabile câmpului deschis, dar, în același timp, trebuie evitați copacii înalți care se pot transforma paratrăsnete.

Cele mai sigure zone în caz de futună montană sunt cabanele, refugiile alpine și orice altă structură solida care poate asigura protecție, mai putin corturile, peșterile și grotele, adânciturile în pereții stâncoși, dar și autovehicule, deoarece cauciucurile funcționează ca un scut, mai arată sursele citate.

Articolul precedentAl treilea start spre școala duală
Articolul următorCărășean aniversat în Anul Centenarului Marii Uniri