Asociația Speologică Exploratorii implementează în perioada 15.03.2019 – 14.03.2020 proiectul „Să facem lumină în peșterile României”. Acest proiect are în vedere propuneri legislative prin care se va încuraja dezvoltarea activităților speologice în România.
„Să facem lumină în peșterile României” se adresează asociațiilor speologice, institutelor de cercetare, autorităților publice și societăților comerciale care dezvoltă activități de cercetare speologică, administrare, conservare, amenajare și turism.
Vor fi analizate modele de bune practici, dar și disfuncționalități în domeniul speologic din România, Italia, Germania, Austria, Franța.
În acest proiect vor colabora speologi ai Federației Europene de Speologie.
Scopul acestuia este asigurarea unui cadru legislativ adecvat pentru utilizarea eficientă a peșterilor din România, având în vedere potențialul speologic existent care este prea puțin explorat și exploatat.
Bugetul total al proiectului este de 70.205,50 lei.
Obiectivele proiectului sunt:
1. Analiza legislației incidente, actuale, din cele cinci state menționate anterior;
2. Promovarea unui act normativ cadru al peșterilor din România;
3. Crearea platformei de asistență juridică pentru speologi;
4. Dezvoltarea organizațională a 42 de organizații speologice.
“Domeniul speologic din România în prezent nu este reglementat printr-un act normativ cu caracter unitar care să stabilească cu claritate modul de desfășurare a activităților în mediul carstic, subteran. Din această cauză mediul carstic și peșterile nu sunt suficient cercetate, nu sunt suficient protejate, nu sunt suficient utilizate în scop turistic, recreațional sau economic. Activitatea speologică a ONG-urilor din România înregistrează un regres profund, iar economia bazată pe amenajarea peșterilor este încă nedezvoltată.”, a declarat Bogdan Bădescu, președintele Asociației Speologice Exploratorii.
Proiectul este realizat cu sprijinul financiar al Fondului pentru Inovare Civică, un program dezvoltat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile în parteneriat cu RomanianAmerican Foundation, sprijinit de Enel România și Ursus Breweries (www.inovarecivica.fdsc.ro).”
Asociația Speologică Exploratorii (ASE) este o organizație neguvernamentală înființată în anul 1961 cu scopul de a cerceta, conserva mediul natural și dezvolta sectorul neguvernamental, cu sediul central în oraşul Reşiţa, România. ASE este membră a Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii (IUCN), Asociației European Green Belt și Federaţiei Române de Speologie (FRS). Arealele carstice şi ariile protejate constituie o prioritate pentru acţiunile de explorare, cercetare, protecţie şi conservare desfăşurate de membrii. În aproape 60 de ani, am descoperit și cercetat peste 1.200 peșteri (10% din peșterile României).

Articolul precedentAfișe cu PSD înlăturate chiar de BEJ, vezi în ce localitate a fost problema UPDATE
Articolul următorEuroparlamentare 2019. Cum votăm la alegerile de duminică