Puterea de cumpărarea a românilor a crescut în 2018, întrucât venitul net anual pe cap de locuitor a înregistrat o creştere de 18%, ajungând la suma de 5.000 de euro.

Locuitorii cu cea mai mare putere de cumpărare sunt în București, Cluj, Timiș și Ilfov, arată un studiu realizat de GfK.

La nivelul întregii țări, venitul net anual disponibil pe cap de locuitor a crescut cu 18% în 2018, ajungând la 5.083 euro, de la 4.556 euro în 2017 și 4.181 euro în 2016.

Cluj, Timiș și Ilfov, în frunte cu Bucureștiul sunt polii tradiționali de dezvoltare ai țării, unde puterea de cumpărare e cu cel puțin 20% peste media pe țară. Judeţele cu putere de cumpărare uşor peste medie sunt Braşov şi Sibiu.

Aflate aproape de nivelul mediei pe țară din punct de vedere al puterii de cumpărare mai sunt Prahova, Argeș, Constanța, Alba și Arad. Aici se prefigurează creșteri economice notabile, ele servind drept sateliți ai marilor centre economice și beneficiază de investițiile jucătorilor care își reamplasează activitățile în proximitatea marilor centre economice.

Primele judeţe aflate sub media de cumpărare sunt Satu-Mare, Maramureș, Bistrița-Năsăud, Harghita, Covasna, Bacău, Iași, Brăila, Tulcea, Vâlcea, Dolj, Caraș-Severin, Gorj, Sălaj şi Mureș.

În rândul celor mai jos clasate judeţe se află Botoșani, Vaslui, Călărași și Giurgiu, urmate în clasament de Suceava, Neamț, Vrancea, Buzău, Ialomița, Teleorman, Olt și Mehedinți.

Articolul precedentTheodor Paleologu susținut de filiala din Caraș-Severin
Articolul următorProgramul turului III al Cupei României. Cu cine joacă Lupacul și CSM Reșița