Deputatul sârb Adnagi Slavoliub, a depus în Parlament un proiect legislativ, care prevede instituirea zilei de 27 ianuarie, drept „Ziua Sveti Sava”, sărbătoare a minorității sârbe din România, în care autoritățile centrale și locale pot organiza manifestări culturale și artistice în acest sens.

Pe 27 ianuarie stilul nou care, de fapt, este 14 ianuarie după stilul vechi este sărbătoarea Sfântului Sava Nemanjic, ocrotitorul sârbilor.

Inițiatorul își începe textul proiectului de lege cu un citat al Prea Fericitului Irineu, Patriarhul Serbiei.

„Din orice punct am porni în domeniile culturii, artei, spiritualității, toate căile converg întotdeauna spre Sveati Sava, personalitatea centrală a istoriei, culturii dar mai ales a spiritualității și a bisericii sârbești. Istoria culturală a sârbilor începe cu personalitatea sa și este un mare dar pentru poporul sârb. A pus în mișcare roata istoriei și a culturii sârbești, care se învârte și în prezent”, a afirmat Preafericitul Irineu, Patriarhul Serbiei.

Proiectul de lege prevede instituirea zilei de 27 ianuarie drept ziua „Sveti Sava” (Sfântul Sava-n.r), prin care vor fi sărbătorite minoritățile sârbe.

„Se instituie ziua de 27 ianuarie ca ziua Sveti Sava, sărbătoare a minorității sârbe din România. Ziua Sveti Sava poate fi organizată de către autoritățile administrației publice centrale și locale și instituțiile aflate în subordinea sau coordonarea acestora, de către societatea civilă a persoanei fizice și juridice, prin organizarea sau participarea la programe și manifestări culturale, educative, artistice, cu caracter social sau științific, consacrate promovării minorității sârbe din România. Autoritățile administrației publice centrale și locale și instituțiile aflate în subordinea sau coordonarea acestora pot acorda sprijin logistic și pot aloca fonduri din bugetele proprii în vederea organizării și derulării în bune condiții a manifestărilor prevăzule la al (1), în limita alocațiilor bugetare aprobate”, prevede proiectul de lege depus la Senat.

Inițiatorul proiectului, deputatul Uniunii Sârbilor din România, Adnagi Slavoliub, afirmă că Sfântul Sava a avut un rol important pentru consolidarea Serbiei, acesta înființând numeroase școli și spitale.

„Sventi Sava (Sfântul Sava), pe numele său secular Rastko Nemanjic, s-a născut în jurul anului 1175 și a fost fiul cel mai mic al marelui jupan al Serbiei, Ștefan Nemanja, întemeietorul dinastiei Nemanjic. Sfântul Sana a deasfășurat o activitate misionară esențială în Serbia, înființând școli, mănăstiri, spitale și încercând să apropie poporul sârb de religie, să-l lumineze. În același timp, s-a remarcat și printr-o activitate literară, mai ales religioasă, dar și juridică. În prezent, numeroase școli din Serbia poartă numele sfântului, iar cu ocazia sărbătoririi Sventi Sava (27 ianuarie, toate școlile sârbești organizează festivități în cinstea sfântului ocrotitor”, se arată în expunerea de motive a proiectului legislativ.

De asemenea, deputatul USR susține că instituirea unei zile pentru sărbătoritea minorității sârbe va avea un rol important în promovarea imaginii României în lume.

„Prin evenimentele care vor fi organizate pentru celebrarea acestei sărbători, instituirea Zilei Sventi Sava va avea un rol deosebit de important în promovarea imaginii României în lume, punerea în valoare a tradițiilor istorice dar și o contribuție esențială la păstrarea valorilor minorității sârbe în România; promovarea diversității culturale și a bunei conviețuiri din țara noastră; dezvoltarea parteneriatelor culturale și sociale cu Republica Serbia, punerea în valoare a contribuției minorității sârbe la viața culturală și socială din România”, precizează Slavoliub, în expunerea de motive.

Propunerea legislativă privind instituirea Zilei „Sveti Sava”, sărbătoare a minorităţii sârbe din România, a fost depusă la Senat, pe 17 octombrie, prim for sesizat, decizională fiind Camera Deputaților.

Articolul precedentPoveștile în paradă prin Centrul Reșiței FOTO
Articolul următorNu și-a calculat corect depășirea și a ajuns în stâlp FOTO-VIDEO