Judeţul Caraş-Severin are un potenţial turistic deosebit, în mod special în ceea ce priveşte turismul de nişă, ecoturismul, turismul rural sau cel de aventură, afirmă specialiştii în domeniu din Banatul de munte.

„Una din căile de a arăta ce are Caraş-Severinul este şi aceea de a ne integra în traseele europene. În Europa sunt 12 trasee iar importante pentru noi, cei din Caraş-Severin, sunt E3 şi E8, care trec prin judeţul nostru şi, mai mult decât atât, oferă posibilitatea de a arăta atât frumuseţile naturale de aici, cât şi pe cele culturale. Pentru dezvoltarea domeniului este nevoie însă de implicarea mediului privat, agenţilor economici şi ONG-urilor, dar şi a autorităţilor publice”, a declarat prof. univ. dr. Gheorghe Popovici, autorul ‘Ghidului Banatului Montan’.

„Traseul E3, după ce parcurge Europa din Spania până în Ungaria, intră la Oradea, în ţara noastră. Cei 650 km sunt parcurşi de la Oradea, până la Porţile de Fier, prin Munţii Apuseni, iar apoi, prin Băuţari, în judeţul nostru. Pe diagonala judeţului, ajungem să vedem Munţii Ţarcu, Poiana Mărului, Muntele Mic, apoi coborâm la Borlova, trecem Valea Timişului, la Buchin, până la Lindenfeld, urcăm pe Semenic, Poiana Lupului, Eolienele, Peştera Comarnic, Munţii Aninei, Cheile Minişului, Cărbunari, Gârnic, Bigăr, Berzasca şi sunt doar câteva obiective. Este un traseu pe care noi, aici, în Caraş-Severin, l-am marcat cu ajutorul voluntarilor şi al iubitorilor de drumeţie”, a afirmat Gheorghe Popovici.

Acesta speră ca şi E8 să treacă prin judeţul Caraş-Severin, aşa cum este prevăzut, adică să intre pe la Sighetu Marmaţiei şi să ajungă la Băile Herculane. Pe traseul European 3, judeţul Caraş-Severin cuprinde 250 km iar pe traseul European 8, peste 100 km.

Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, în primele şase luni ale acestui an, Banatul Montan a fost vizitat de 81.000 de turişti, dintre care 4.000 au fost străini. Din păcate, datele arată o scădere a numărului acestora, având în vedere că în aceeaşi perioadă a anului trecut, judeţul Caraş-Severin a fost vizitat de 82.000 de persoane.

Zilele acestea Consiliul Județean Caraș-Severin are propriul stand la Târgul de Turism al României.

”Cele mai atractive obiective din Caraș-Severin sunt promovate zilele acestea la Târgul de Turism al României. În aceste două zile de la deschiderea târgului, au fost distribuite materiale de promovare, au fost susținute prezentări, vizitatorii standului având ocazia să și deguste produse tradiționale din Banatul de munte. Participarea la un eveniment de acest tip aduce, în primul rând, vizibilitate Caraș-Severinului și mă bucură interesul arătat zonei noastre. Avem idei noi, entuziasm și marea dorință de a promova județul ca destinație turistică” spune Silviu Hurduzeu, președintele CJ Caraș-Severin.

În aceste zile, vom fi prezenţi la Târgul de Turism al României, pentru a promova judeţul Caraş-Severin, a face cunoscute obiectivele noastre turistice, multe din ele unicat, pentru a invita turiştii să descopere Banatul nostru montan. Sunt enorm de multe motive pentru care cei ce iubesc turismul să vină aici, la noi, acasă. Ca dovadă, oamenii trebuie să ştie că judeţul Caraş-Severin este singurul loc din Europa (unii spun că şi din lume) care are un monument dedicat turismului,inaugurat în 1937, care îndeamnă călătorii să-şi iubească semenii şi natura, dar şi ceea ce a creat omul cu mâna sa. În acelaşi an a apărut Legea Organizării Naţionalea Turismului, prin aplicarea căreia Poiana Mărului şi oraşul Caransebeş au fost clasificate şi recunoscute ca staţiuni climaterice. Pe lângă peisajele de o frumuseţe rară, judeţul Caraş-Severin oferă turiştilor liniştea atât de mult căutată în ziua de astăzi, pentru că nu sunt puţini cei care îşi doresc să petreacă măcar câteva zile departe de agitaţia din oraşe şi stresul care îi macină zi de zi.Turismul a fost un domeniu la care bănăţenii au ţinut, întotdeauna, foarte mult, aşa încât, îi invităm şi pe alţii să descopere Banatul Montan, care include şi Cascada Bigăr, aflată pe o listă a celor mai spectaculoase cascade din lume. Din ruta turistică pe care o propunem fac parte, printre altele, şi cel mai vechi teatru din ţara noastră, Teatrul Vechi "Mihai Eminescu" din Oraviţa, staţiunea Băile Herculane,Clisura Dunării,staţiunile Montane Semenic şi Muntele Mic, Lacul Trei Ape, Văliug, dar şi complexul de mori cu apă de la Rudăria ori festivalurile din satul Gărâna.Doar dacă ne referim la Oraviţa, putem spune că deţine o serie de premiere în România. Pe lângă primul teatru, de care am amintit, aici găsim prima gară (cu lift), prima farmacie montanistică, prima Şcoală Montanistică de Meserii sau prima expoziţie de industrie şi comerţ, dar şi prima cale ferată montană, cunoscută şi sub numele de Semmering-ul Bănăţean şi care este considerată şi astăzi o adevărată operă de artă şi capodoperă în materie de construcţii de căi ferate.Ne dorim, prin participarea la acest târg, să creştem interesul şi vizibilitatea judeţului Caraş-Severin pe nişe ale turismului ce ţin de natură şi ecologie, de multiculturalitate, obiceiuri şi meşteşuguri tradiţionale, de mişcare, viaţă şi mâncare sănătoasă, pentru un turism "verde" şi durabil.

Publicată de Ionut Mihai Popovici pe Joi, 15 Noiembrie 2018

Articolul precedentAu fabricat cea mai exotică maşină românească, rival pentru Jaguar. Străinii, uluiţi când au văzut-o
Articolul următorPlângere penală contra ex-premierului Grindeanu