WWF a anunțat astăzi că în Munții Țarcu și Poiana Ruscă s-au născut primii pui de zimbru în condiții de deplină sălbăticie.

Nu sunt primele exemplare de pui de zimbru, dar până acum populația de zimbrii din Munții Țarcu au trăit totuși într-un țarc, foarte extins, dar totuși un țarc. După care, în cadrul trecerii la a doua etapă a proiectului, țarcul a fost deschis iar zimbrii au putut să se deplaseze în tot masivul Țarcu.

Reintroducerea zimbrilor în Munții Poiana Ruscă și Munții Țarcu din Banat se realizează în cadrul proiectului „Acțiuni urgente pentru refacerea populațiilor de zimbru în România” (LIFE-Bison), implementat de WWF-România și Rewilding Europe, cu sprijin financiar din partea Uniunii Europene, prin Programul LIFE, în perioada 2016-2021.

”În ce privește vițeii din Munții Țarcu, aceștia au o vârstă cuprinsă între două și 8 săptămâni și sunt într-o stare de sănătate bună. Toți au fost fătați în grupul femelei Mildred, un exemplar ce provine din Rezervația Avesta (Suedia) și care a fost transportat în Munții Țarcu în anul 2014, primul din această inițiativă; Mildred este, de altfel, una dintre mame. Prezența vițeilor a fost mai întâi identificată prin intermediul urmelor de copită lăsate de aceștia în teren; ulterior, rangerii de zimbri i-au și găsit. În același grup sunt prezenți și 2 zimbri născuți anul trecut” arată WWF într-un comunicat de presă.

Marina Drugă, Manager de proiect LIFE-Bison în cadrul WWF-România, afirmă că „zimbrii care sunt născuți în libertate vor juca un rol foarte important în stabilirea unor generații cu adevărat sălbatice în viitor. Faptul că anul acesta avem cel puțin 3 zimbri născuți în libertate într-un grup de 11 zimbri adulți (o rată reproductivă destul de bună), demonstrează încă o dată că zona este proprice pentru formarea unei populații viabile și sustenabile în timp. Așteptăm tot mai multe vești de acest gen”.

”Vițeii din această zonă au fost fătați în totală libertate, deci se poate spune că împreună cu cei fătați vara trecută, formează prima generație cu adevărat sălbatică. Fiind în libertate și obișnuiți cu ceea ce le oferă natura din punct de vedere al hranei, locurilor de adăpost și de trecere, aceștia au șanse reale de a supraviețui independent de sprijinul pe care îl poate oferi omul; cu atât mai mult cu cât mamele lor sunt exemplare acomodate la viața în sălbăticie. Întreaga turmă prezentă în Munții Țarcu și formată din mai multe grupuri de zimbri transportați aici succesiv, începând cu anul 2014, este stabilă, se descurcă bine în mediul natural din această zonă, după ce a trecut în primii doi-trei ani prin multiple provocări legate de ierni grele, boala limbii albastre sau atacuri din partea altor animale. Lor li se vor alătura în libertate și zimbrii transportați aici tot în luna mai 2018 din Germania, Italia și Vama Buzăului. În prezent, acest ultim grup de află în țarcul de resălbăticire, unde vor mai petrece circa o lună până la eliberare” mai arată WWF în comunicatul de presă.

Articolul precedentMeteorologii avertizează: cod galben de ploi imediat
Articolul următorGărâna Open 2018, încă o ediție de succes FOTO