Ministerul Educaţiei a schimbat după 10 ani criteriile de acordare a burselor şcolare, astfel că, bursele de merit se acordă din semestrul II al acestui an şcolar, doar pentru elevii cu medii peste 9,50.

Decizia Ministerului Educaţiei îl nemulţumeşte pe primarul Reşiţei, Ioan Popa.

„Este o măsură care a fost luată intempestiv, fără predictibilitate, şi cred că sunt copii care chiar s-au bucurat de aceşti bani,” a declarat primarul Reşiţei, Ioan Popa, pentru radioresita.ro 

În acest moment, Primăria Reşita caută soluţii pentru a plăti în continuare burse şi elevilor care au medii mai mari de 8,50.

„Pentru că şi pe noi ne-a luat pe nepregătite această decizie, la momentul de faţă, împreună cu colegii mei, analizăm să vedem care a fost cuntumul, care a fost volumul financiar a acestor costuri, pentru a vedea daca îl putem acoperi integral sau cel puţin în parte. Ceea ce pot să spun cu sigurantă este că, cel puţin în parte, vom compensa sumele care nu mai vin de la Ministerul Educaţiei, ” susţine edilul, Ioan Popa.

Pe de altă parte, primarul municipiului Caransebes, Felix Borcean, se declară mulţumit de noile criterii de acordare a burselor de merit, mai ales că, anul trecut chiar el a fost iniţiatorul unui proiect prin care bursele se acordau de la media 10 în jos.

„E bine că s-a corectat această limită, e bine că se dau burse la 9,50, şi bine înţeles că fiind şi obligaţi să acordăm aceste burse, vom face tot posibilul ca aceste burse să fie acoperite. Dacă situaţia financiară ne va permite, şi există cazuri de elevi care vor merita suplimentarea bursei pentru rezultate deosebite, da, dar daca nu, nu” ne-a declarat primarul municipiului Caransebeş, Felix Borcean.

Conform ultimelor date furnizate de către reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Caraş-Severin, în semestrul al II-a, aproximativ 6000 de elevi vor primi burse de merit.

„Pentru unităţile de învăţământ din Caraş-Severin, avem în prezent în plată 24 de burse de performanţă, 5,926 de burse de merit, 327 de burse de studiu şi 1,691 de burse de ajutor social. La acestea se adaugă 1,116 burse profesionale pentru elevii care frecventează învăţământul profesional şi dual” a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Caraş-Severin, Ion Chiosa.

Sursa: Realitatea de Caras-Severin