Președintele PSD Reșița, Ionuț Chisăliță, trei deputați dar și angajați ai Agenției de Control și Încasare Nădlac II și ai Direcției Regionale de Drumuri si Poduri Timișoara, au fost trimiși în judecată în dosarul şpăgilor din Banat.

Potrivit DNA, au fost trimiși în judecată, în stare de arest la domiciliu, Horgea Cristian, la data faptelor șef al Agenției de Control și Încasare Nădlac II și vicepreședinte al organizației județene a unui partid politic, și Miuțescu Elisabeta, la data faptelor controlor trafic în cadrul Agenției de Control și Încasări Nădlac II.

Au fost trimiși în judecată, sub control judiciar: Ispravnic Cristian Ilie, la data faptelor director general regional al Direcției Regionale de Drumuri si Poduri (D.R.D.P.) Timișoara și vicepreședinte al organizației județene a unui partid politic, Dima Cristian, la data faptelor șef al Agenției de Control și Încasări Jimbolia, Lucaciu Mircea Andrei, la data faptelor șef la Departamentul Venituri din cadrul Direcției Regionale de Drumuri si Poduri (D.R.D.P.) Timișoara, Pascu Patriciu Mirel, la data faptei șef al Departamentului Juridic din cadrul Direcției Regionale de Drumuri si Poduri (D.R.D.P.) Timișoara, și Băețan Vasile Alin, la data faptelor inginer în cadrul Direcției Regionale de Drumuri si Poduri (D.R.D.P.) Timișoara.

În stare de libertate au fost trimiși în judecată Căprar Dorel, deputat în Parlamentul României și președinte al organizației județene a unui partid politic (PSD – n.r.), Tripa Florin, deputat în Parlamentul României și secretar executiv în cadrul Biroului Permanent al organizației județene a unui partid politic (PSD – n.r.), Chisăliță Ioan, senator în Parlamentul României și secretar executiv în cadrul Biroului Permanent al organizației județene a unui partid politic (PSD – n.r.), Jovan Luminița, deputat în Parlamentul României (PSD – n.r.), Zamiska Ioan, la data faptelor controlor trafic în cadrul Agenției de Control și Încasări Nădlac 1, și Munteanu Bogdan, la data faptelor șef al Biroului Încasări Venturi din cadrul Direcției Regionale de Drumuri si Poduri (D.R.D.P.) Timișoara.

Potrivit DNA, având în vedere că, printre altele, în cadrul unor agenții de control și încasare situate în punctele de trecere a frontierei de pe raza județului Arad ar fi existat obiceiul ca funcționarii care își desfășoară activitatea să încaseze de la transportatori, pe lângă taxele legale și sume de bani cu titlu de mită, pentru a nu constata și aplica anumite sancțiuni acestora, cercetările s-au desfășurat pe două paliere:

1. „protecția” oferită de persoanele cu funcții de conducere controlorilor de trafic, la locul de muncă, în schimbul unor sume de bani (între 100 – 500 euro lunar).
Spre exemplu, pentru a oferi „protecție”, în perioada septembrie 2016 – noiembrie 2019, Miuțescu Elisabeta ar fi pretins și primit de la o persoană având funcția de controlor de trafic (martor în cauză) suma totală de 19.300 de euro. În aceeași manieră ar fi procedat și Horgea Cristian, care, în intervalul 28.02.2019 – 13.11.2019, ar fi pretins și primit de la același martor sumele de 900 de euro și 250 de lei.

2. modalitatea în care se făceau angajările în structurile locale ale Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (C.N.A.I.R.), respectiv pe linie de partid și cu remiterea unor sume de bani. Astfel, în perioada iunie – noiembrie 2019, Ispravnic Cristian Ilie, Horgea Cristian și Căprar Dorel Gheorghe și-ar fi folosit influența conferită de calitățile lor de persoane cu funcție de conducere într-un partid politic pentru angajarea a cinci persoane pe funcțiile de controlor trafic în cadrul D.R.D.P. Timișoara, prin fraudarea concursului pentru ocuparea acelor posturi.
De menționat este faptul că posturile respective ar fi urmat să fie ocupate numai după ce s-ar fi analizat, la nivel de conducere a partidului, ofertele candidaților, urmând ca decizia finală să îi aparțină inculpatului Căprar Dorel Gheorghe.

Existau și situații în care candidaților care aveau susținere politică să nu li se mai pretindă și remiterea unor sume de bani.

„Distinct de folosirea influenței politice pentru ocuparea posturilor de controlor trafic, inculpatul Ispravnic Cristian ar fi acceptat ca cele cinci posturi să fie ocupate prin fraudarea concursului în schimbul unor sume de bani ce ar fi fost negociate între 5.000 și 10.000 de euro de persoană; Horgea Cristian ar fi pretins ca patru din cele cinci posturi să se ocupe în schimbul unor sume cuprinse între 4.000 de euro și 10.000 de euro, iar Lucaciu Mircea (numit între timp șef al Departamentului Venituri) ar fi acceptat ca unul dintre posturi să fie ocupat în schimbul sumei de 4.000 de euro.
În ceea ce-l privește pe inculpatul Căprar Dorel Gheorghe, acesta ar fi pretins și acceptat ca două dintre posturi să fie ocupate în schimbul sumei de câte 5.000 de euro fiecare, pretinzând ca banii să fie remiși în mod direct la casieria organizației județene de partid”, arată DNA.

De asemenea, cercetările au mai stabilit că șefii din cadrul D.R.D.P Timișoara sau în alte instituții locale sau regionale, susținute de partid în acele funcții, ar fi avut obligația de a plăti o taxă lunară la casieria organizației județene de partid, cuantumul taxei raportându-se la funcția deținută. Separat de aceste sume lunare, persoanele cu funcții de conducere susținute în acele funcții de partid ar fi avut obligația de a plăti și alte sume de bani, raportat la necesitățile de moment și solicitările persoanelor cu funcții de conducere din partid, identificându-se o asemenea situație când inculpatul Căprar Dorel Gheorghe ar fi pretins și primit suma de 4.500 de lei de la Horgea Cristian, Lucaciu Mircea și inculpatul Munteanu Bogdan (câte 1.500 lei fiecare) pentru plata cheltuielilor ocazionate de primirea unei delegații din Japonia.

„Într-un context asemănător, inculpații Jivan Luminița Maria, Căprar Dorel Gheorghe, Tripa Florin, Chisăliță Ioan Narcis, Horgea Cristian și Ispravnic Cristian Ilie, în calitate de persoane cu funcții de conducere în cadrul unui partid politic, și-ar fi folosit influența și autoritatea pentru numirea, cu încălcarea legii, a unor persoane în posturi de conducere și execuție din cadrul Direcției Regionale de Drumuri si Poduri (D.R.D.P.) Timișoara”, adaugă DNA Timișoara.

În cauză s-a dispus instituirea măsurii asiguratorii a sechestrului, asupra unor bunuri mobile și imobile ce aparțin inculpatei Miuțescu Elisabeta. Referitor la prejudiciul cauzat prin angajarea în mod nelegal a lui Băețan Vasile Alin pe funcția de inginer în cadrul D.R.D.P. Timișoara, până la data emiterii rechizitoriului, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (C.N.A.I.R.) nu s-a constituit parte civilă în procesul penal. La fel au procedat și organizațiile județene Arad și Caraș – Severin ale unui partid politic, cărora li s-a solicitat să precizeze dacă se constituie parte civilă, având în vedere că imaginea și credibilitatea acestora ar fi putut fi lezată prin activitatea infracțională descrisă mai sus.

Dosarul a fost trimis spre judecare Înaltei Curți de Casație și Justiție cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.

Procurorii au beneficiat de sprijinul ofițerilor de poliție din cadrul Direcției Generale Anticorupție.

”Față de suspecții Ținte Raul și Lazarov Nicoleta a fost dispusă soluția clasării, iar în cazul inculpatei Stoenescu Anca-Patricia s-a dispus disjungerea cauzei și continuarea cercetărilor. Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție” insistă să sublinieze, de asemenea, procurorii DNA.

Articolul precedentJocuri de Putere în această seară de la ora 23:00, cu Oreste Teodorescu și invitații săi!
Articolul următorVal de amenzi în Timiș, pentru nerespectarea ordonanțelor militare