Pescuitul pe Dunăre va fi interzis dacă pescarii nu vor raporta oficial Agenţiei Naţionale pentru Pescuit şi Acvacultură (ANPA) capturile reale pe care le înregistrează, a anunţat marţi, în şedinţa Comitetului consultativ pentru sectorul pescăresc de la Tulcea, secretarul de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) Gheorghe Ştefan.

Anul trecut, pescarii care şi-au desfăşurat activitatea pe aproape 800 de kilometri de Dunăre au raportat capturi totale de circa 450 de tone, existând zone în care un pescar a capturat într-un an doar 13 kilograme de peşte, potrivit ANPA.

„Îmi aduc aminte că în 2006, când am oprit pescuitul la sturioni, se raportau capturile doar pentru două din cele şase specii pe care am învăţat că le avem, iar România exportase în anul anterior 50 de kilograme de caviar. Când i-am întrebat cu ce au exportat, mi-au spus că au folosit diplomatul. Acum, de ce lăsăm pescuitul la Dunăre deschis? Ca să se plimbe nişte oameni cu barca pe fluviu? Eu nu vreau să spun că se prinde şi nu se raportează”, a declarat Gheorghe Ştefan, conform Agerpres.

Gheorghe Ştefan este un specialist recunoscut în domeniul pisciculturii , ocupând mai multe funcţii importante în domeniu: preşedinte al Agenţiei de Pescuit şi Acvacultură, consilier în cadrul Ministerului Agriculturii, preşedinte al Patronatului Peştelui din România.

La rândul lui, unul dintre pescarii prezenţi la reuniunea organizată la Casa Unirea de la Tulcea, Dumitru Ninel, din judeţul Ialomiţa, a spus că pescuitul pe Dunăre nu este o afacere.

„Eu am avut o cotă de 1.420 de kilograme. Dacă munceşti, poţi să o faci, dar pescuitul nu este o afacere. Nu e nici muncă uşoară. Problema noastră este că avem trei pescari autorizaţi pe o barcă şi am vrea patru pescari”, a afirmat Dumitru Ninel.

De asemenea, directorul Institutului de Cercetare-Dezvoltare pentru Ecologie Acvatică, Pescuit şi Acvacultură (ICDEAPA), Neculai Patriche, a menţionat că debitul scăzut al fluviului a afectat pescuitul de pe Dunăre.

„Debitul Dunării în iulie-septembrie era de 5.700 mc/s şi a ajuns la 2.200 mc/s. Este o viteză redusă, sculele în derivă nu au funcţionat şi pescarii nu au putut prinde”, a afirmat directorul ICDEAPA.

Articolul precedentCeața densă dă bătăi de cap șoferilor
Articolul următorAnaliză Economică : Inflaţia crește, economia încetinește, euro stagnează