Sunt percheziții DNA la interlopi, joi, pentru fraudă cu fonduri europene. Prejudiciul se ridică la jumătate de milion de euro, potrivit unor surse judiciare.

Sunt percheziții DNA la clanul Cârpaci în Timiș și Caraș pentru fraudă cu fonduri europene pentru agricultură ecologică. Prejudiciu se ridică la jumătate de milion de euro.

Potrivit primelor informații, aceștia luau finanțare pentru livezi inexistente, pe numele lor sau ale unor rude. Aveau pe cineva în instituțiile publice și semnau că terenurile și culturile există.

„În cauză există indicii că în vederea obținerii pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei, în perioada 2015 – 2022 numiții Cârpaci Marinela și Cârpaci Ion Rusalin au creat un sistem ce presupunea crearea, în mod artificial, a condițiilor necesare de acordare a unor sume de bani în cadrul unor scheme de plată sau a unor finanțări din fonduri europene. În acest scop, cei doi au înființat pe numele lor sau al persoanelor din anturaj entități juridice (societăți comerciale sau persoane fizice autorizate) pe care, în fapt, le controlau și, profitând de această situație, le-au determinat să depună documente și declarații false sau inexacte la AFIR (în susținerea unor cereri de finanțare) și la APIA (în susținerea unor cereri unice de plată) sau au depus personal astfel de documente sau declarații în calitate de reprezentanți ai acestora. În situațiile în care cererile au fost aprobate, Cârpaci Marinela și Cârpaci Ion Rusalin au devenit beneficiarii sumelor astfel obținute. În mod similar au procedat numiții Cârpaci Marinela și Cârpaci Ion Rusalin și în reprezentarea unor persoane fizice cu care se aflau în relații de afinitate sau care se aflau sub controlul lor”,  precizează anchetatorii.

Articolul precedentAnalize medicale gratuite pentru români, de la 1 iulie. Lista, suplimentată
Articolul următorPrinși în flagrant: vindeau, direct din portbagaj, insecticid furat din Italia. Valoarea produselor furate: peste 1 milion de euro