Zonele împădurite limitrofă Drumului Național 57B, care traversează zone importante din Parcul Național Cheile Nerei – Beușnița, pe traseul Oraviţa – Anina – Valea Minişului, sunt pline de gunoaie, avertizează administratorii ariei protejate, care au constatat, în ultima perioadă, o creştere a numărului celor care abandonează deşeuri în aceste locuri.

„În ultima perioadă s-a înmulțit numărul celor care aruncă deșeuri, în mod intenționat, în zona împădurită limitrofă DN 57B. În urma ploilor abundente, râurile din bazinul Nerei au adus în Parcul Național Cheile Nerei – Beușnița deșeuri provenite de la comunitățile din amonte”, spune Gheorghe Cipu,  șef de pază la administraţia parcului.

 

Angajaţii parcului împreună cu reprezentanți ai primăriilor locale și ai ocoalelor silvice, cadre didactice și elevi din zonă organizează periodic acțiuni de igienizare, însă, în ciuda acestor măsuri, gunoaiele continuă să apară, mai ales în zona parcărilor auto de pe marginea drumului şi pe malurile râurilor.

În aceste condiţii, Administrația Parcului Național Cheile Nerei – Beușnița anunță că va sancționa cu amendă contravențională persoanele care vor fi surprinse aruncând deșeuri pe teritoriul ariei protejate și în zonele limitrofe. Conform OUG 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei și faunei sălbatice, amenzile sunt de la 3.000 de lei la 6.000 de lei pentru persoane fizice și de la 25.000 de lei la 50.000 de lei pentru persoanele juridice, coofnrm resita.ro

 

„Populația trebuie să conștientizeze impactul negativ pe care deşeurile îl provoacă – poluarea solului și a apelor din jur, inclusiv a apei potabile, efectul vizual neplăcut – și să oprească aceste rele practici”, atrage atenţia Gheorghe Cipu.

 

Parcul Național Cheile Nerei – Beușnița, situat în sudul Munților Aninei, cuprinde făgete seculare – peste 4.200 de hectare de pădure seculară de fag de pe teritoriul parcului fac parte din patrimoniul natural UNESCO, alun turcesc, tufărișuri de liliac, mojdrean și scumpie, precum și pajiști pe stâncării calcaroase, cu o mare diversitate de flori, în care pot fi identificate peste jumătate din speciile de orhidee spontane din România.

Sursa: Realitatea de Caras-Severin

Articolul precedentFamilia regală extinsă se reunește la Săvârșin, prima dată după pandemie
Articolul următorAccident teribil în Caraș-Severin: doi tineri, frate și soră, au murit