Octavian Jurma a vorbit, în exclusivitate, la Realitatea PLUS, despre evoluția fulminantă din ultima săptămână a valului 5 în România. Medicul și cercetătorul a comentat și pe marginea anunțului Organizației Mondiale a Sănătății despre administrarea dozei BOOSTER dar și a obținerii unor vaccinuri universale împotriva COVID-19.

„Acest val a pornit simultan in toate județele din România. O creștere de peste 100% fata de săptămâna trecută. Înseamnă că va fi puțin loc pentru acest joc cu pacienți transportați dintr-un județ în altul. Deci trebuie luate măsuri cât mai repede pentru degrevarea spitalelor”, a avertizat Octavian Jurma, miercuri, în exclusivitate, la Realitatea PLUS.

În același timp, medicul mai amintește și de importanța BOOSTER, de „ajutorul” dat de doza booster spitalelor: „Boosterul este o strategie extrem de importantă pentru managementul din spitale. (…) E o strategie buna, recomandata. Si in România se propune reducerea intervalului de booster. Vedem că imunitatea incepe să scada sufieicnt de mult dupa 4 luni incat să creasca riscul de infectare. Și daca am putea face boosterul ceva mai devreme e o strategie ce permite să degrevam putin spitalele”.

Despre anunțul OMS legat de doza booster și strategia din pandemie, Octavian Jurma susține că, până la apariția unei noi generații de vaccinuri, „cu doza booster inclusiv imunitatea neutralizantă crește, și șansa să te infectezi scade mult, de la 60-70%, fără booster, scade la 20%. Impactul este semnificativ și formele grave de boală sunt aproape inexsitente, foarte rare, sau cu forme ușoare”.

Medicul a confirmat și strategia recomandată de OMS în viitoarea evoluție a pandemiei, pentru producerea de vaccinuri care să nu mai permită transmiterea virusului, dar și asocierea cu măsurile de prevenție, non-farmaceutice.

„Vaccinurile au fost dezvoltate pentru varianta originală (de coronavirus – n.red.). Pandemia și-a făcut upgrade de 5 ori cu virusul cu care ne infectează, astfel că , chiar dacă ne protejează de formele gave de boală, nu mai sunt capabile să împiedice infectarea și să producă imunitatea neutralizantă.

 România si-a facut upgrade de 5 ori, vaccinurile, chiar daca previn formele severe, nu previn infectarea. 

Vedem că noi, omenirea, nu putem ține pasul cu pandemia, însă se lucreaza la vaccinuri universale, promițătoare, care ar putea să acționeze pe toate variantele posibile, ca să revenim in joc si să obținem un vaccin care să producă și o imunitate neutralizantă”, a mai declarat Octavian Jurma, în exclusivitate, la Realitatea PLUS. 

„Pe termen lung avem nevoie de vaccinuri neutralizante cuplate cu masuri non-farmaceutice – masca ,distantare sociala. 
Foarte multi epidemiologi doresc trecerea la strategia vaccinare plus, nu doar vaccinare. Avem nevoie de toate măsurile împreună, exact ca într-un război. Ai nevoie și de armată de uscat, și de aviație, și de marină, nu poți spune că-l vei câștiga doar cu una din astea, chiar dacă generalii din armata respectivă sunt convinși că pot câștiag singuri războiul”, a concluzionat Octavian Jurma.

Articolul precedentBilanț coronavirus 12 ianuarie: 8.600 cazuri noi și 44 decese
Articolul următorA fost semnat contractul de proiectare pentru linia de tren de mare viteză dintre Reșița și Timișoara