Administrația Bazinală de Apă Banat  (ABA Banat) a pus în funcțiune a echipamentele tehnice de întreținere a canalului navigabil Bega, achiziționate în cadrul proiectului „Repararea  Infrastructurii de navigație a Canalului Bega”, finanțat prin Programul IPA Interreg CBC Romania-Serbia – RORS 15.

Echipamentele tehnice constau în o dragă multifuncțională și două barje, din care una autopropulsată, ușor de transportat și de întreținut, adecvate condițiilor specifice de gabarit și pescaj) ale canalului Bega, inclusiv de transport prin ecluzele canalului și pe sub podurile de pe traseu. Tehnologiile s-au achiziționat prin licitație internațională, firma câștigătoare fiind Conver BV, din Olanda, contractul ridicându-se la valoarea 720.923,808 euro.

„Canalul Bega transportă un debit solid important. Estimăm volume de lucrări mult mai ample, ce vor include pe lângă îndepărtarea vegetației acvatice și dragarea a circa 5.000-10.000 mc/an, probabil chiar mai mult în prima perioadă de exploatare a canalului navigabil. Această achiziție este deosebit de importantă și completează dotarea existentă a ABA Banat”, a afirmat domnul Titu Bojin, directorul ABA Banat.

Reabilitarea nodului hidrotehnic Sanmihaiu Român și dotarea cu echipamente tehnice de întreținere a canalului navigabil sunt condiții esențiale de asigurare a infrastructurii de navigație viabilă. Proiectul „Repararea  Infrastructurii de navigație a Canalului Bega” constituie o provocare atât pentru România cât și pentru Serbia și creează oportunități de cooperare între zonele adiacente Timișoarei și Zrenjaninului prin dezvoltarea legăturilor de transport și turism.

Articolul precedentIndicele ROBOR la trei luni a scăzut
Articolul următorHidroelectrica a demarat procedurile privind achiziţia grupurilor CEZ România şi Enel România