Apar noi informații în cazul anchetei privind escrocarea unui bătrân de 93 de ani din București, înșelat cu sute de mii de euro de un grup de persoane care au profitat de starea sa de sănătate și de lipsa discernământului. Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 5 au cerut arestarea preventivă a cinci persoane, însă instanța a dispus plasarea în arest la domiciliu pentru patru dintre ele și măsura controlului judiciar, pentru o perioadă de 60 de zile, în cazul unei femei implicate în același dosar.

Victima, un bărbat în vârstă de 93 de ani, fusese diagnosticată cu „demență în boala Alzheimer, formă moderat-severă”, iar acest detaliu a fost exploatat de cei cinci inculpați pentru a-i extrage sume considerabile de bani. Între lunile iunie și octombrie 2024, trei dintre aceștia au reușit să-i câștige încrederea bătrânului, pretinzând că efectuează lucrări la mormântul soției sale, după care au început să-i ceară bani în mod repetat, invocând pretexte diverse.

Anchetatorii susțin că inculpații s-au folosit de documente false, precum certificate de moștenitor fabricate, și de identități fictive, prezentându-se drept preoți sau directori ai Bisericii Ortodoxe Române, pentru a induce în eroare victima. Cu ajutorul acestor înșelătorii, bătrânul a fost determinat să retragă, în repetate rânduri, sume importante din conturile sale și din cele ale soției decedate. Printre cele mai semnificative retrageri se numără cele de 100.000 de euro în luna iunie, urmate de alte extrageri în septembrie și octombrie, ajungându-se la un total de peste 200.000 de euro, 99.500 de dolari și zeci de mii de lei.

Printre faptele investigate de procurori se regăsesc înșelăciunea în formă continuată, tentativă la înșelăciune, furt, mărturie mincinoasă și conducerea unui vehicul fără permis. Într-unul dintre episoadele reconstituite de anchetă, doi dintre inculpați au participat, în calitate de martori, la dezbaterea succesiunii în fața unui notar, declarând fals că bătrânul nu are alți moștenitori, obținând astfel eliberarea unor certificate false ce au permis retragerea unor sume suplimentare din conturile defunctei.

Într-un alt episod, unul dintre inculpați, împreună cu o femeie, a pătruns în locuința bătrânului, de unde a sustras 8.400 de lei, reprezentând pensia aferentă lunii noiembrie 2024. Femeia cercetată în cauză ar fi încercat anterior să convingă poștașul că este nepoata victimei, cu scopul de a încasa ilegal pensia lunară. De asemenea, în luna decembrie, aceasta a revenit la domiciliul bărbatului, de unde a furat 6.200 de lei cu ajutorul unui alt inculpat, care a transportat-o cu mașina, deși nu deținea permis de conducere.

Gravitatea cazului este amplificată și de extinderea investigației asupra unui alt incident similar, în care doi dintre inculpați ar fi păcălit un alt vârstnic, în vârstă de 91 de ani, cu probleme de auz și diagnostic de demență senilă. Acestuia i s-a spus că locul de veci i-a fost afectat de fenomene meteo și că sunt necesare reparații urgente, motiv pentru care a fost determinat să plătească suma de 1.464 de lei. În această înșelăciune, unul dintre bărbați s-ar fi dat, din nou, drept preot.

Până în acest moment, instanța a decis plasarea în arest la domiciliu a patru dintre inculpați, iar femeia implicată în acest dosar va fi cercetată sub control judiciar. Ancheta este în desfășurare și se concentrează pe stabilirea întregii rețele implicate în exploatarea vârstnicilor, existând suspiciuni că aceste practici ar fi fost aplicate și în alte cazuri similare.

Sursa: Newsinn

Articolul precedentDESCOPERIRE INCREDIBILĂ: CE A FĂCUT UN BĂRBAT DUPĂ CE A GĂSIT O PUNGĂ CU 18.900 DE EURO LA GHENĂ
Articolul următorCSAT SE REUNEȘTE, ASTĂZI, ÎN ȘEDINȚĂ