Ministerul Culturii și Identității Naționale (MCIN) vrea modificarea Legii monumentelor istorice astfel încât statul să poată interveni cu lucrări de protejare pentru imobile care se află în situații litigioase.

Instituția arată că intenția de a modifica legea 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice astfel încât statul să poată interveni cu lucrări de protejare și pentru monumentele istorice aflate în situații litigioase este determinată de starea critică a imobilului Băile „Neptun” din Băile Herculane.

„În acest sens, menționăm că terenul aferent Băilor Neptun se află în situații litigioase, iar conform extrasului de carte funciară acesta este grevat de sarcini. Ministerul Culturii și Identității Naționale (MCIN), prin Institutul Național al Patrimoniului (INP), a constatat starea gravă a unor obiective monument istoric, inclusiv Băile Neptun, existând o corespondență continuă între INP și autoritățile locale pe parcursul anilor 2017 și 2018. Astfel, am considerat absolut necesară intervenția pentru finanțarea acestora și pentru reglementarea cadrului de finanțare din fonduri publice pentru proprietăți private”, se arată în textul MCIN.

Oficialitățile arată că nu reușesc să colaboreze cu autoritățile locale: „Există un Proiect de punere în siguranță a clădirii Băile Neptun realizat de Asociația Herculane Project și însușit de Primăria Băile Herculane, care a primit aviz favorabil din partea Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice încă din anul 2017, însă INP nu poate finanța încă obiectivul prin Programul Național de Restaurare, în lipsa Autorizației de Construire care trebuie emisă de Primăria Băile Herculane”.

Potrivit textului redactat de MCIN, „deși în declarațiile publice, primarul din Băile Herculane a susținut că a solicitat Ministerului Culturii și nu a primit aviz pentru demararea unor lucrări minimale, până în acest moment, acesta nu a transmis MCIN sau INP, Autorizația de Construire emisă de autoritatea locală, deși avea avizul din partea Direcției de Cultură Caraș Severin încă din anul 2017. Precizăm că imediat ce vor fi depuse la MCIN actele solicitate Primăriei de către reprezentanții instituției noastre, INP va putea demara lucrările de punere în siguranță prin Programul Național de Restaurare”.

Salvarea Băilor Neptun vine de la UPT

Studenții Universității Politehnica Timișoara încearcă să salveze stațiunea Băile Herculane. Acoperișurile clădirilor de patrimoniu se prăbușesc văzând cu ochii, iar ajutorul întârzie să apară. Așa că tinerii pun umărul pentru a conserva monumentele istorice din stațiune.

Publicată de TeleUniversitatea Timisoara pe Miercuri, 20 februarie 2019

Articolul precedentIncredibil. COD GALBEN de ninsori viscolite și vijelii
Articolul următorFonduri europene prin GAL-uri, structuri mult mai flexibile prin care banii sunt atrași mai ușor. Bilanțul județului Iași: 12 milioane de euro