Senatorul USR Mihai Goţiu a depus o sesizare la Comisia pentru Cercetarea abuzurilor, petiţii şi combaterea corupţiei, prin care solicită constituirea unei comisii de anchetă a abuzurilor şi ilegalităţilor din Parcul Naţional Semenic – Cheile Caraşului (PNSCC).

În motivarea petiţiei, Mihai Goţiu a prezentat o listă de abuzuri pe care le-a documentat în timpul vizitelor pe teren, efectuate în ultimii doi, precum şi reacţiile ministerelor Mediului şi Apelor şi Pădurilor, care acoperă distrugerile produse în parcul naţional aflat în administrarea Romsilva. De asemenea, senatorul USR acuză faptul că Ministerul Mediului refuză să rezilieze contractul de administrare al Romsilva pentru PNSCC, în condiţiile în care există o punere în întârziere pentru nerealizarea planului de management încă din mai 2018.

„Cele mai multe abuzuri şi ilegalităţi pe care le-am documentat, culmea, unele dintre ele confirmate şi de o anchetă a Corpului de control al Ministerului Apelor şi Pădurilor, sunt cauzate de lipsa unui plan de management, care ar fi trebuit să fie finalizat de Romsilva şi aprobat de Ministerului Mediului încă din 2016. Lipsa planului de management a acoperit tăierile de păduri din zonele valoroase ale parcului, precum şi multe alte abuzuri. Romsilva a primit mai multe păsuiri pentru nerealizarea acestui plan, dar în mai 2018 a primit notificare de punere în întârziere şi ar fi trebuit să-l trimită spre aprobare Ministerului Mediului, în termen de 30 de zile”, a explicat Mihai Goţiu.

„În fapt, Romsilva a realizat un plan de management, aflat doar în faza de avizare la APM Caraş-Severin, care e etapă premergătoare celei de trimitere spre aprobare. E un plan care nu are cum să fie avizat şi aprobat, dacă se respectă legea, în condiţiile în care zonele de protecţie strictă şi integrală propuse în plan reprezintă doar 34% din suprafaţa parcului. Recomandările Uniunii Internaţionale pentru Conservarea Naturii (IUCN), dar şi OUG 57/2007 arată că aceste zone trebuie să fie de minim 75%. În caz contrar, nu mai putem vorbi de un parc naţional. Practic, Romsilva sfidează legea, legile, normele de protecţie a mediului şi instituţiile statului cu această propunere. Mai grav e faptul că Ministerul Mediului avea obligaţia să constate că Romsilva nu şi-a respectat obligaţiile contractuale, fie din incompetenţă, fie din rea-voinţă, şi să dispună încetarea contractului de administrare al Romsilva pentru Parcul Naţional Semenic – Cheile Caraşului, după trecerea celor 30 de zile din notificarea de punere în întârziere”, a spus Mihai Goţiu.

În sesizarea adresată Comisiei pentru Cercetarea abuzurilor, senatorul USR a prezentat abuzurile pe care le-a documentat, corespondenţa cu ministerele Mediului şi Apelor şi Pădurilor, abuzurile semnalate în demisiile membrilor Consiliului Ştiinţific al PNSCC, modul în care directorul PNSCC, Ifca Nicolae, a fost confirmat în funcţie după ce a căzut de două ori examentul dat şi a primit calificativul „insuficient” la evaluarea din anul 2017, precum şi denunţurile penale legate de activitatea conducerii PNSCC, făcute în ultimii doi ani.

Mihai Goţiu a mai iniţiat şi a fost raportor al unei comisii similare, legată de proiectul minier de la Certej, al cărei raport, finalizat în vara anului trecut, a fost însuşit de Senat şi a ajutat la stoparea unei Hotărâri de Guvern care ar fi permis defrişări masive în Munţii Apuseni.

Articolul precedent„Custom Festival” upON Reşiţa City 5-6-7 Iulie 2019 / „A BIG next step for 2020
Articolul următorO grădiniță modernizată va fi ”demolată” de către două firme suspecte din Caraș-Severin, cu bani din PNDL VIDEO