Ministrul de interne, Marcel Vela a declarat că polițiștii și sindicatele din MAI și-ar fi construit legi favorabile astfel încât o faptă administrativă sau disciplinară să fie clasată dacă au trecut 6 luni de la săvârșirea acesteia. Ministrul spune că a fost o prietenie astfel încât să fie tărăgănată cercetarea.

„Am găsit și aici niște lacune, în sensul în care am discutat cu cei de la audit, cu cei de la Corpul de Control al ministrului. De-a lungul timpului, poliţiştii şi sindicatele au avut grijă să îşi facă legi favorabile, adică dacă au trecut şase luni de la faptă, ea se clasează. Fac referire la toate faptele pe care poliţiştii le fac din punct de vedere administrativ sau disciplinar. A fost aşa o prietenie în acest minister ca să se tărăgăneze cercetarea şi concluziile Corpului de Control să fie propuse ministrului spre aprobare într-o comisie exact la limita maximă a celor şase luni. Şi dacă au trecut cele şase luni, comisia a constatat şi a propus ministrului clasarea pentru că au ieşit din termen”, a declarat ministrul de Interne, Marcel Vela.

Potrivit lui Marcel Vela, „niciunde în societatea noastră, în lumea reală, în alte țări civilizate”, termenul de prescriere a unei fapte sau a unui act, la primării, la consilii județene nu se clasează, nu se prescrie, după șase luni.

„Ilegalitățile sunt cercetate și sunt dosare penale, este altceva, eu vă spun de nerespectarea conduitei, nerespectarea legilor de organizare a Jandarmeriei, a neimplicării, abateri disciplinare, care evident, dacă erau aprofundate, puteau intra chiar în zona infracțională sau chiar contravențională”, a mai explicat ministrul.

Acesta a dat drept exemplu cazul unui polițist de la Caraș-Severin, care ar fi participat la activități politice. Cel mai probabil ministrul face referire la comisarul șef Viorel Avram, inspectorul șef al IPJ Caraș-Severin, cel despre care un om de afaceri local spunea că este ”pisicuț” al altui lider politic și el fost polițist.
Un alt asemenea caz, sesizat de presă, este cel al lui Bogdan Vuia (foto) care este chiar juristul IPJ Caraș-Severin și care s-a afișat în campanie alături de miniștrii și lideri ai PSD. Potrivit ImpactPress împotriva lui Vuia s-ar fi demarat o cercetare disciplinară.
„Corpul de Control a fost sesizat, a tărăgănat controlul timp de cinci luni și jumătate, în ultima parte a celei de-a șasea luni au propus ministrului să dea Ordin – doamnei Carmen Dan -, să facă acea comisie de analiză a controlului. Comisia s-a întrunit în data de 9 și a exprimat termenul în data de 6 și atunci ministrul nu a putut decât să claseze actul de control. Așadar, un inspector-șef de poliție din România face acte politice, poliție politică, se implică pe față, cu probe, cu termene și tot politic de la nivelul ministerului este ținut în palmă și apărat sau protejat”, a mai punctat Marcel Vela.
Sursa foto: Impact Press
Articolul precedentCreatorii de educație. Cum reușesc niște profesori din România să-și facă elevii să vină cu drag la școală
Articolul următorCe înseamnă un trai decent în România? Coșul lunar pentru un trai decent a crescut cu 200 de lei în 2019