Anunțul a fost făcut de către președintele PNL, Ludovic Orban, în cadrul unei conferințe de presă susținută astăzi la care a fost prezent și Marcel Vela.

Senatorul Ion Marcel Vela este președintele Comisiei de Apărare din Senat și, în această calitate, poate convoca la comisie aceste audieri.

Marcel Vela a anunțat că va solicita Biroului permanent aprobarea desfășurării activității Comisiei pentru audierea lui Carmen Dan și a conducerii Jandarmeriei.

„Comisia pentru apărare, ordine publică și siguranță națională din Senat va solicita Biroului permanent al Senatului aprobarea desfășurării activității comisiei, astfel încât să desfășurăm aceste proceduri de audiere, de dezbatere și de analiză a ceea ce s-a întâmplat în seara de vineri în Piața Victoriei. Persoanele pe care le vom invita sunt cele care pot da detalii, amănunte, tot ceea ce ține de desfășurarea mitingului din 10 august. O să începem cu prefectul Capitalei, apoi cu șeful dispozitivului de jandarmi din Piața Victoriei, evident urmate și de conducerea Jandarmeriei și în final cu doamna ministru Carmen Dan”, a explicat senatorul Marcel Vela, președintele Comisiei pentru apărare din cadrul Senatului.

Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a precizat, sâmbătă, că intervenția jandarmilor la protestul de vineri din Piața Victoriei a fost una justificată și că acțiunile forțelor de ordine au fost un exemplu de restabilire a ordinii publice practicat în orice alt stat democratic.

„Acțiunea nu a fost o dispută între jandarmi și cetățenii pașnici care au dorit să protesteze. Cei care s-au împotrivit aseară nu au avut nimic de-a face cu diaspora. Vorbim de huligani periculoși. (…) În orice alt stat european, unde astfel de conflicte violente au loc mult mai frecvent ca în România, statul intervine în forță pentru restabilirea ordinii și siguranței publice. Toți cetățenii au avut ocazia să vadă cum se desfășoară astfel de intervenții de restabilire a ordinii publice în orice alt stat democratic. Orice om normal care a urmărit eveniementele de aseară a putut constata că intervenția în forță a fost justificată de provocările și violențele acelor huligani”, a declarat Carmen Dan.

Jandarmii au intervenit în forță, vineri seara, cu gaze lacrimogene și tunuri de apă, în Piața Victoria, pentru a dispersa protestatarii anti-PSD aflați în fața sediului Executivului. Peste 450 de persoane, între care 35 de jandarmi, au primit îngrijiri medicale din partea echipajelor SMURD, vineri, la protestul din Piața Victoriei. Dintre acestea, 40 au fost transportate la spital cu diverse traumatisme, trei dintre ei având arsuri de până la 15% din suprafaţa corpului.

Ludovic Orban, președintele PNL, la finalul reuniunii Biroului Executiv, alături de senatorul Marcel Vela și deputatul Ovidiu Raeţchi: Vineri, 10 august, Dragnea și camarila sa au adus România cu 28 de ani în urmă, în vremea mineriadelor, a reprimării brutale a manifestațiilor cetățenilor pașnici. Timp de 28 de ani în România nu au existat astfel de acțiuni! #PNL va iniția următoarele demersuri: 1. Depunem o sesizare penală la Pachetul de pe lângă ÎCCJ care îi vizează, în principal, pe ministrul de Interne, Carmen Dan, pe prefectul Capitalei și pe alți actori politici sau guvernamentali. 2. Inițiem demersul de convocare a unei sesiuni extraordinare a Camerei Deputaților și a Senatului pentru înființarea unei comisii de anchetă, pentru depunerea unei moțiuni împotriva ministrului de Interne. În cadrul sesiunii extraordinare, vom iniția și un proiect pentru înființarea unei comisii de anchetă în cazul pestei porcine. 3. Solicităm convocarea imediată a Comisiilor de apărare pentru audierea tuturor persoanelor responsabile în gestionarea protestului de vineri. 4. PNL asigură asistență juridică gratuită tuturor cetățenilor vătămați la protestul din 10 august, care au suferit leziuni sau a căror integritate fizică a fost pusă în pericol, în formularea plângerilor penale sau a acțiunilor în instanță. Cei interesați se pot adresa pe justitie@pnl.ro.5. PNL a format un grup de lucru pentru a pregăti până la începutul sesiunii parlamentare o modificare a legii care să permită cu adevărat sancționarea celor vinovați de încălcarea legii, de comiterea de abuzuri și de a avea o cale mult mai simplă pentru a-i putea trage la răspundere pe toți cei care folosesc violența în mod nejustificat, chiar și din componența trupelor de intervenție.

Publicată de Partidul Naţional Liberal pe Luni, 13 August 2018

Articolul precedentO femeie din Caransebeș găsită înecată în Marea Neagră
Articolul următor6 tineri care au speriat vestul, arestaţi preventiv în cadrul unei anchete a Poliţiei şi Parchetului din Arad