La Reșița a fost deschisă Lumea fușăraielor – o expoziție permanentă unică în țară prin intermediul căreia sunt puse în valoare cât mai multe obiecte de decor sau de uz casnic făcute înainte de 1989 în schimbul 3 în uzinele reșițene, denumite generic fușăraie.
 
 
Fie că este vorba despre leul fioros, bătrânul cu pipa sau alte obiecte decorative ori despre diverse ustensile, aproape că nu există familie din Reșița care să nu aibă cel puțin un fușărai făcut în uzină. Pentru ca povestea lucrurilor realizate la Reșița, de la motoarele navale până la cele mai mici obiecte, să fie una cât mai bine spusă, fușăraiele au, de la sfârșitul anului trecut, o expoziție permanentă la Centrul Universitar Babeș-Bolyai din Reșița.
 

„Toate aceste obiecte reflectă măiestria și creativitatea celor care lucrau în uzină.

Povestea acestor obiecte merită, acum când Reșița marchează 250 de ani de industrie, să fie prezentate într-o expoziție permanentă”, au declarat inițiatorii proiectului. Aceștia îi invită pe reșițeni să devină parte din această poveste donând sau împrumutând un fușărai care va fi expus într-o vitrină securizată, alături de numele proprietarului.

Sursa: Realitatea de Caras-Severin